Foto: Min egen Norrgård
Foto: Min egen Norrgård

Välkommen tillbaka till SMUL och första bloggen för i höst! Eller höst – den kanske inte är har kommit än där du är? Här i Vancouver har vi ytterligare en månads värme att se fram emot.  Trots det kryper höstterminen närmare och det är bara en vecka kvar tills skolan börjar här i Vancouver i Kanada.

Foto: Lillkusinerna Måns och Wilde
Foto: Lillkusinerna Måns och Wilde

Vår sommar i Sverige var helt fantastisk. Det verkade var den soligaste och varmaste sommaren sedan 70-talet. Barnen och jag njöt av många härliga dagar med bad i Rådasjön, grillkvällar på verandan och massor av samtal och lek med familj och vänner. Min svenska familj spenderade den största delen av sommaren med oss. På lantstället förverkligades mina egna personliga Bullerbyfantasier, vilket fyllde på både barnens och min livsglädje. Personligen innebär en sommar i Sverige att min hemlängtan blir hanterbar. När jag sitter i novemberregnet och saknar mamma har jag så många fina minnen att plocka fram som värmer mig.

Bild
Foto: Livsglädjen ger Thor ystra ben i sjön!
radasjon
Foto: Panorama av älskade Rådasjön.

Sju och en halv vecka i Sverige gör mycket för svenskan. Efter att ha gömt iPaden och sjasat ut ungarna i trädgården dominerades dagarna av lek, lek och mer lek. De konstanta samtalen med kusinerna gav barnen fler uttryck, mindre styltat uttal och förbättrad grammatik. Till och med min lilleman som ofta låter så kanadensisk när han pratar svenska, låter plötsligt mer svensk. Ibland tar jag fel på honom och storebror när de ropar något till mig från ett annat rum. Jag blir alltid lika förundrad över hur mycket barnen lär sig under sommaren, både språkligt och i form av livserfarenheter. Att barnen plötsligt säger ”Den äger!” om både det ena får mig att le trots att det kanske inte är den mest intelligenta formen av svenska – de repeterar kusinernas favvisuttryck och tycker uppenbarligen att de låter stencoola när de säger det.

Med det här inlägget blåser jag liv i SMUL-bloggen och diskussionerna om flerspråkighet igen efter en lång sommarledighet. Jag har en rad gästbloggar färdiga eller på G som kommer att hjälpa till. Om du känner att det är något du vill dela med dig av via en gästblogg, kontakta mig via Facebook eller här nedan.

Vad var ditt finaste sommarminne? Hur har dina barns svenska påverkats av sommarlovet? 

2 Thoughts to “Förverkligad Bullerbyfantasi fyller på livsglädjen & svenskan!”

  1. Nicklas L

    Hehe, så du gömde ipaden ändå 😉 Vi sa att batteriet var slut och laddaren borta. Så sedan var det bara kusinernas ipaddar kvar som var lite klurigare att neutralisera då vi fann att de flesta svenskar inte har något större problem med skärmtiden så länge barnen inte klagar…

    1. Visst är detta med skärmtid klurigt. Acceptansen för iPads i allehanda situationer då barnen enkelt hade kunnat leka var otroligt hög. Så många sommarminnen som barnen inte får chansen att uppleva eftersom mamma eller pappa envisas med att sticka en iPad i näven på barnet så fort det gör minsta pip. Vad är det för fel med att ha tråkigt? Det är ju då man får använda sin fantasi!

Leave a Comment