Appar för att utveckla ditt barns svenska och känsloliv

phia_bergdahl_20130524_0040_svUlrika Olsson är mamma till två tvåspråkiga barn, gift med en fransman och leg psykolog till yrket. Under åtta år bodde hon i Frankrike men bor sedan tio år tillbaka i Sverige med sin familj. Som psykolog har Ulrika bl a arbetat med blivande föräldrar och familjer med barn upp till sex år. Ulrika har utvecklat två appar om barns utveckling som stöd för föräldrar genom att fördjupa deras förståelse för barn i allmänhet och sitt eget barn i synnerhet. Här bloggar hon om dessa men även andra appar som kan hjälpa barns språkutveckling. Ulrika ger även tips på hur man kan använda dessa appar för att utveckla barnens förmåga att sätta ord på sina känslor och känna empati.

För snart två år sedan läste jag på SWEAS hemsida att organisationen skulle starta föräldragrupper för svenskar i utlandet. Jag tyckte att det var ett mycket intressant initiativ och när jag under min andra föräldraledighet fick en idé till appar för småbarnsföräldrar hade jag dessa föräldragrupper i åtanke under hela utvecklingsfasen. Jag återkommer till mina appar men först vill jag dela med mig av några appar som enligt min uppfattning kan användas för att främja barns språkutveckling och några appar som vi vuxna också kan ha glädje av.

Interaktionens betydelse för språkinlärning

Skype

Det lilla barnet utvecklar främst sitt språk genom att interagera med andra. Forskning har nyligen visat att barnets språk även utvecklas då dessa samtal sker via en skärm där alla parter kan se och höra varandra samtidigt, vilket är möjligt via videochattar som t ex Skype. Däremot främjas inte barnets språkutveckling i samma utsträckning om barnet endast lyssnar och tittar på något på en skärm, t ex en film, eftersom det är den finstämda interaktionen med andra som är själva nyckeln till språkinlärning enligt denna studie som tas upp i en artikel i ScienceDaily.

Skype gör det enkelt att samtala med släktingar och vänner och med Skype i mobilen blir det ännu enklare att dela vardagliga händelser när avstånden är långa. Skype kan laddas ned gratis och finns i både App Store och på Google Play.

Att samtala om känslor

Barn behöver lära sig att känna igen och sätta ord på sina känslor. Denna förmåga används bland annat i processen att lära sig att uttrycka känslor på ett socialt accepterat sätt. I takt med att barnet blir bättre på att sätta ord på sina känslor brukar behovet av att använda andra uttryckssätt som t ex att sparka, bita, slå, etc. minska. Barn behöver omgivningens hjälp i denna process och jag har funnit två svenska appar som kan vara till hjälp för att prata om känslor med barn:

Empatico

I appen Empatico lär barnet sig om känslor genom tre olika memoryspel där man kan välja att både få se en bild av ett ansikte som visar en känsla, se känslan skriven under bilden och få känslan uppläst. När man lyckats hitta båda korten med samma känsla får man höra en liten förklaring om känslan. Känslan används även i en mening. Man kan köpa till fler spel på både svenska, engelska och spanska genom i-app-köp för 7 kronor per spel.

Appen innehåller instruktioner för vuxna och exempel på hur man kan tala med barn om känslor. I detta sammanhang vill jag bara påminna om vikten av att välja rätt tillfälle att tala med barn om känslor. Exempel: Barn A har precis tagit en leksak från barn B som blir ledsen. Om man då frågar barn A: ”Hur skulle det kännas för dig om någon tog din leksak ifrån dig?” kan denna fråga resultera i att barnet känner skam för sin handling och att barnet inte vill prata mer om händelsen. Vid ett neutralt tillfälle, dvs. när ingen konflikt föreligger, kan frågan däremot bli början till en diskussion om hur man känner i olika situationer och vara en hjälp för barn att börja förstå hur situationer kan upplevas från den andras perspektiv.

Appen, som kostar 15 kronor och finns i App Store, kan användas när telefonen är i flygplansläge.

Friendys känslor

Appen om Friendy-dockan gör det enkelt att börja prata om känslor med barn. Friendy visar sex olika känslor. Man väljer en känsla i appen, trycker på tavlan på väggen och kommer in i ett rum där tre pratbubblor illustrerar situationer där man kan känna den aktuella känslan. Med dessa exempel som utgångspunkt blir det naturligt att tillsammans med barnet fundera kring vilka situationer som får barnet (och föräldern) att känna den specifika känslan. På sidan finns även en ritfunktion så att barnet kan rita egna känslosituationer som barn och förälder sedan kan prata kring om barnet vill. Återigen vill jag bara påminna om att det brukar bli bäst om föräldern är öppen för att lyssna när barnet vill prata om en händelse i stället för att försöka få barnet att prata om något som barnet inte vill prata om just då. När det gyllene tillfället väl kommer kan föräldern hjälpa barnet att sätta ord på både själva händelsen och de känslor som är förknippade med den och på så sätt stödja barnets känslomässiga och språkliga utveckling.

När man pratat färdigt om olika situationer som kan väcka en viss känsla kan man gå in i ett annat rum i appen där man får förslag på vad man kan göra när man känner de olika känslorna, t ex vad man kanske gör när man känner sig glad, hur man kan uttrycka sin ilska på ett acceptabelt sätt och hur man kan göra när man är ledsen eller rädd för att det ska kännas bättre.

Appen har tillgång till telefonens kamera och man kan därmed ta egna bilder/filmer där man uttrycker olika känslor, vilket är ytterligare ett sätt att öka medvetenheten om både egna och andras känslor. Appen, som kostar 28 kronor och finns i App Store, kan användas när telefonen är i flygplansläge.

Apptips för att läsa och lyssna på sagor och berättelser tillsammans

Vem bestämmer?

Barn älskar sagor och berättelser och kan höra sin älsklingssaga om och om igen utan att tröttna. Stina Wirsén illustrerar detta så fint i appen ”Vem bestämmer?”, en saga för de yngsta som kan laddas ned gratis i App Store.

Fler Vem-böcker kan köpas till genom i-app-köp från 15 kronor. Appen kan användas när telefonen är i flygplansläge.

Bamse

Den röda Bamseappen erbjuder barnen att titta på en Bamsefilm, lyssna på en Bamsesaga, höra Bamsesången och prova på ett par pysselövningar. En film och en saga ingår i gratisappen och möjligheten finns att köpa till fler filmer, sagor, pyssel och musik.

Den blå Bamseappen erbjuder fyra sånger och en Bamsesaga som man kan läsa själv eller lyssna på. Fler böcker kan köpas till.

Apparna kan laddas ned gratis i App Store och kan kompletteras med i-app-köp från 7 kronor. Apparna kan användas när telefonen är i flygplansläge.

Storytel

Storytel är en app som genom ett månadsabonnemang ger användaren obegränsad tillgång till ett stort antal ljudböcker på svenska (och engelska). Böckerna går att ladda ned så att de finns tillgängliga även när telefonen är i flygplansläge. I dagsläget finns det ca 20 ljudböcker på svenska för barn i åldrarna 3-6 år och ca 100 böcker för barn i åldrarna 6-9 år.

Storytel finns idag i Sverige, Danmark och Nederländerna men abonnemang kan även tecknas från vissa andra länder. Storytels kundtjänst kan ge mer information utifrån vilket land du befinner dig i och vilken typ av telefon/surfplatta du använder: support@storytel.com Hemsida: www.storytel.com

Abonnemang: 49 kronor för en ljudbok per månad och 169 kronor/månad för att få fri tillgång till böckerna. Själva appen, som är gratis, kan laddas ned i App Store och på Google Play.

Några tips för äldre barn och vuxna

Norstedts svenska quiz

En trevlig app för äldre barn och vuxna där man får möjlighet att testa sina svenska ordkunskaper. Ett ord presenteras och i en lista ska man sedan välja ordets synonym. Om man väljer att göra testet på tid får man även efter avslutad spelomgång statistik över hur snabbt man har svarat, hur många rätt man fick, m.m.

Appen kan laddas ned gratis i App Store och på Google Play. Det går att köpa till ytterligare 3000 ord att öva på genom i-app-köp. Pris: 15 kronor. Appen kan användas när telefonen är i flygplansläge.

SAOL (Svenska Akademiens Ordlista)

En självklar app att vända sig till när man blir osäker på ett ord eller som korsordshjälp tack vare de smidiga sökfunktionerna. I korsordshjälpens sökfunktion skriver man in de bokstäver man har i ordet medan de saknade bokstäverna markeras med ett mellanslag. Appen ger sedan förslag på möjliga ord.

Appen, som kan laddas ned gratis i App Store och på Google Play, kan användas när telefonen är i flygplansläge.

Apprecensioner på svenska

www.pappasappar.se och www.skolappar.nu finns många recensioner av appar för barn. Skolappar möjliggör dessutom sökning av appar som är lämpade för modersmålsundervisning. På båda hemsidorna kan man dessutom söka efter appar utifrån ålderskategori och ämne för att bara nämna några möjliga sökkriterier.

Know Your Child

iPh5_0_1_paminnJag tänkte avsluta med att beskriva de två appar som jag själv har tagit fram: Know Your Child 0-1 år och Know Your Child 1-6 år. Apparna erbjuder en liten dos föräldrautbildning varje dag i ett år i form av en kort text. Du väljer om du vill få texterna på svenska, engelska eller franska.

De korta textmeddelandena handlar om barns utveckling, föräldraskap, anknytning, självkänsla, mat, sömn, syskon, självständighetsutveckling (”trots”), konflikthantering, m.m. I apparna tar jag även upp ilska ur ett föräldraperspektiv och ger förslag på hur man kan hantera sin ilska.

Apparna tillhandahåller även en lista med telefonnummer och länkar som kan vara bra att ha som småbarnsförälder, t ex till föräldratelefoner dit man kan vända sig om man har frågor som rör barn eller föräldrar, både i Sverige och utomlands.

0_1_medd_svI appen Know Your Child 0-1 år är meddelandena anpassade efter babyns ålder och användaren får regelbundna påminnelser om vikten av att prata med sin baby för att främja barnets språkutveckling. Jag ger även förslag på hur man kan prata med sin baby och vad man kan prata med en baby om. Jag påminner även om att man tidigt kan introducera böcker, även om de till en början endast är en leksak bland alla andra så kommer barnet så småningom att intressera sig för dem, både tillsammans med föräldern och på egen hand.

Know Your Child vänder sig till alla föräldrar som är intresserade av att fördjupa sin förståelse för barn i allmänhet och sitt eget barn i synnerhet. Målet med apparna är att stärka föräldra-barnrelationen, stärka föräldern i föräldrarollen och påminna om att se tillvaron från barnens perspektiv.

Apparna kostar 38 kronor och kan laddas ned i App Store och på Google Play.

 

Vilka appar använder du för ditt barn? Har du erfarenhet av några de appar som Ulrika berättar om? Berätta gärna vad din erfarenheter är.