Ett år till av flerspråkighet med SMUL & BUS

Foto: Lite nordamerikanskt julglitter från "Festival of Lights" i Van Dusen Gardens.
Foto: Lite nordamerikanskt julglitter från “Festival of Lights” i Van Dusen Gardens.

Så har ett år till gått. Lika fullt av upplevelser och minnen som det förra. Nu står vi på tröskeln inför nästa år och jag kan inte låta bli att reflektera över allt som skett för den svenska flerspråkigheten utomlands och tacka alla er underbara som bidragit. 2013 var ett händelserikt år både för intressegruppen Svenska som modersmål utomlands (SMUL) och SWEA:s projekt Barn Utomlands och Svenska språket (BUS), och 2014 kommer att innebära ännu mer spännande initiativ för er föräldrar utomlands som pratar svenska med era barn.

Under 2013 har SMUL fått mer än 1000 nya medlemmar (vi var ca 600 i början av 2013) över hela världen. Vi har fått en egen blogg där åtta kloka mammor och språkentusiaster med flerspråkiga barn har gästbloggat  för SMULs räkning. Tack Linda Ström, Viktoria Akselen Fischer, Ida Dure, Mia Logie, Monica Bravo Granström, Marie Bergling, Carina Middendorf och Ulrika Olsson för den tid ni lade på att skriva och dela med er av era erfarenheter. Vissa av era inlägg har haft mer än 1000 läsare! Tack också Malin Sjöström som har skrivit om livet som flerspråkig i Shanghai och vars inlägg kommer att publiceras i januari. Under året fick SMUL en logga med fin symbolik som designats av Emma Ageberg. Under 2014 kommer SMUL fortsätta med ett flertal andra spännande aktiviteter där gästbloggar och Facebook diskussioner fortsätter, men också kommer att utökas med andra medier (vi är lite hemliga fortfarande men det är jättespännande är projekt på G, däribland en kortfilm). 

BUS gick framåt med ett flertal aktiviteter. Monica Bravo Granström gav två otroligt populära webbinarier baserade på sin bok “I love svenska”. Projektet fick en egen hemsida på SWEA webb (bus.swea.org) med en nyhetssida som kommer att uppdateras kontinuerligt. Monica Bravo Granström höll också en workshop under SWEAs världsmöte i Bologna, vars sammanfattning kommer att publiceras på SWEA-webben snart. Ett stort tack till Monica, vår egen flerspråkighetsexpert, som har lagt enormt mycket av sin personliga tid för att få BUS att gå framåt. Jag vill också tacka alla er andra i BUS arbetsgrupp; Pernilla Stridh som byggde och sköter BUS nya hemsida, Anna Bartler som koordinerar arbetet runt BUS logga som också är på G, Sofia Martin som tillsammans med Monica Bravo Granström skrivit fina artiklar i BUS artikelserie i SWEA:s medlemstidning FORUM, Lotta Olvegård som arbetar vidare med den kartläggning av svenska språket utomlands som planeras under 2014, samt Margareta Talerman och SWEAs ordförande Margaret Sikkens Ahlquist som håller oss i arbetsgruppen på rätt köl och stödjer BUS arbete. År 2014 kommer att omfatta en massa spännande nya aktiviteter också för BUS, där vi kommer att hålla er uppdaterade via SWEA-webben. Bland dessa kommer ett mer aktivt arbete med del lokala mamma-barn grupperna runt om i världen samt en hemvändargrupp omfattas.

Vissa människor ser nyårslöften som något negativt eftersom de är svåra att uppfylla. Jag ser slutet av ett år som en chans att se tillbaka och reflektera lite innan man sätter fart in i framtiden. De flesta av oss med barn hemma har sällan tid att stanna upp, men nu hoppas jag att du kan ta dig några ögonblick och fundera på var du och ditt barn befinner dig med svenskan.

Jag tror inte på metoder men på relationer. Jag tror också på att barn inte kan tvingas att göra saker som de innerst inne inte vill. Men jag är också övertygad om att alla barn vill prata och vara nära i sina föräldrar, oavsett vilket språk ni pratar. Det kan vara att ni med tonåringar inte upplever det så, men oftast kommer också det äldre barnet tillbaka efter att det har stormat. Jag har ingen egen erfarenhet av äldre barn men minnen av mina egna stormiga tonår känns fortfarande färska.

Om språket du pratar med ditt barn är svenska kommer alla minnen som det har vara på svenska. Detta oavsett om barnet pratar tillbaka på svenska eller ej. Svenska ord blir till en varm kappa som barnet kan svepa runt sig i framtiden när det stormar och det behöver plocka fram ett minne att trösta sig med. Minnen är viktiga, och jag hoppas att du och ditt barn har byggt många fina tillsammans under 2013 oavsett syskongnabb, tjat, gnat och övrigt gnissel som hör till vardagen. Det är helheten som räknas.

Om du har få minnen från det sista året med ditt barn som skett på svenska är 2014 ett bra tillfälle för omstart. Svenskan är ett språk av flera för ditt barn, och kanske inte viktigast, men det är viktigt, både för dig och ditt barn, eftersom de är del av vem du är.

Jag önskar dig och ditt barn många meningsfulla stunder på svenska under 2014!

Varma hälsningar,

Lena Normén-Younger


About Admin

Association of Swedish Beyond Borders - SMUL.