detective
Foto: Image courtesy of Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net”.

Förra veckan skrev jag om hur man kan möta en ny text som man inte stött på tidigare genom att sia om vad man tror ska hända. Man använder sin förförståelse till ämnet och funderar över bilderna man ser. Den här veckan ska ni få möta Detektiven. Om man får ha en favorit bland läsfixarna, så är Detektiven min. Detektivens attribut är förstoringsglaset, det används för att titta närmare på svåra och kluriga ord och uttryck. Just ordkunskapen är ofta flerspråkiga barns akilleshäl. Om man jämför flerspråkiga barns ordförråd med enspråkiga barns ordförråd i samma ålder, så har generellt flerspråkiga barn enligt min erfarenhet ett mindre ordförråd på svenska. Det totala ordförrådet på barnets alla språk är oftast större.

Att bygga upp barnets ordförråd genom litteraturen ger dem ett mer nyanserat språk som inte bara omfattar ett vardagsspråk. Det kommer bli lättare för barnet att uttrycka sig i olika sammanhang i såväl tal som skrift.

När man inte förstår ord och uttryck i texten blir läsningen lätt jobbig och tråkig, för det är så många hinder i läsningen och texten ger barnet nästan ingenting. Om barnet lämnas ensam med sin läsning, så läser de på utan att riktigt förstå texten. De fortsätter att läsa på även när det är ord de inte förstår och missuppfattar lätt vad författaren vill förmedla med sin text. Hur ska man då göra för att få barnen att stanna upp vid ord och uttryck som de inte har i sitt ordförråd?

Veckans läsfixare och läxa

Förra veckan skrev jag att ni skulle ta fram en ny bok och sia om den. Den här veckan säger jag tvärtom. Ta en bok som ni har läst många gånger men den här gången går ni på ordjakt. Det är bra om du som förälder har läst boken innan och är lite förberedd. Fundera på vilka ord som barnet kanske inte behärskar. Läs högt med inlevelse och stanna upp vid de ord du valt ut och fråga vad de betyder eller stanna upp och tänk högt kring orden. Exempelvis ”Pelle strosade i skogen.” Hmmm… strosade, det ordet säger vi inte så ofta. Vad tror du det betyder? När man strosar i skogen, så går man i skogen. Kan vi flera ord på svenska som betyder gå? Försök hitta på så många ord ni kan som betyder att gå. Man kan också slå upp ordet i en synonymordlista ex. www.synonymer.se. Vandra, promenera, traska, spatsera, vanka, stega, knalla, ströva, flanera, spankulera osv. Prova på att vanka, traska, flanera osv det blir en rolig lek och man känner i hela kroppen hur orden känns. Fortsätt att koppla orden till barnets andra språk så att barnet får kopplingar mellan språken. Att göra så här ingående vid varje ord blir ju tunggrott, så stanna inte alltid upp så här djupt.

Målet är att barnet så småningom självmant stannar upp och frågar vad orden betyder, men det kan säkert dröja många lässtunder innan det blir verklighet. För att stimulera barnen att vilja fråga, så kan det till en början vara bra att skapa en liten utmaning. Försök att samla så många ord och uttryck ni kan under varje lässtund, skriv ner orden, dess betydelse och en översättning till barnets andra språk.

När barnet väl självmant frågar om vad ord betyder, då är det dags att införa en strategi för att själv förstå ordet. Börja med att läsa färdigt meningen eller hela stycket för att se om man kan förstå av sammanhanget i texten vad ordet betyder. För de äldre barnen så kan en ordlista vara värdefull att kunna slå i, vilket är en viktig strategi att kunna i språkinlärning oavsett hur språkkunnig man än är.

Jag lovar er att ni kommer att bli förvånade över att barnen stannar upp vid ord som ni trodde att de förstod.

För er som vill arbeta med texterna från  En läsande klass så är texterna 11- 20 för åk 1-3 Detektivtexter. Om ni vill ta er an svårare texter med era äldre barn så gå in på lärarhandledningen för en läsande klass och titta i registret, så hittar ni texter där ni använder Detektiven. Detektiven kombineras ibland med andra läsfixare, exempelvis Spågumman som vi träffade förra veckan.

Jag hoppas på många detektiver runt om i världen. Hör gärna av er och berätta hur det har gått. Jag följer upp med en diskussion i fb-gruppen SMUL som vanligt.

Varma hälsningar

SMUL:s läsambassadör Lottis Isaksson, Riyadh

lasambassadoren@gmail.com

2 Thoughts to “Del 2 av läsambassadörens läsförståelseskola: Möt Detektiven!”

 1. Hej!
  Vi fortsätter i lugn takt, och har under veckan haft detektiven med när vi har läst. Det har blivit lite blandat med nya och gamla böcker. Jag har uppmanat min son Arun (6 år snart) att fråga om han inte vet vad ett ord betyder, och det gör han mer och mer. Vi tyckte också om en film om detektiven som någon har gjort och lagt upp på facebooksidan En läsande klass:
  https://www.facebook.com/photo.php?v=10151994177556511&set=o.160876924106044&type=2&theater
  Vi tyckte att den var rolig!
  Tack för inspirationen, Lottis! Tack vare denna sida får vi bra fart på läsningen.
  Hälsningar,
  Sara

 2. lottisisaksson

  Hej Sara!
  Vad härligt att ni har kommit igång med detektiven också och att Arun frågar om kluriga ord. Ni är verkligen på gång! Det kommer att hjälpa Arun med allt i hans skolgång framöver. Goda läsare har generellt lättare i alla skolämnen än svagare läsare.
  HälsningarLottis

Leave a Comment