Den här veckan är det dags att ta sig an den sista läsfixaren Cowboyen. Cowboyen svingar sitt lasso och fångar in bokens handling i stora drag. Cowboyen kan man använda under tiden man läser och efter läsningen. Man sammanfattar vad som hände i början, i mitten och i slutet av berättelsen. I läsundervisningen kan man använda ett berättarschema för att hålla ordning på vad som händer och sedan använda sig av berättarschemat för att återberätta sagan.

cowboy
Foto: Image courtesy of Phaitoon / FreeDigitalPhotos.net”.

 

Jag tänkte exemplifiera med klassikern Rödluvan och vargen som säkert alla känner till.

  Huvudperson Miljö Handling
Först RödluvanMammaVargen Skog Rödluvan möter vargen
Sedan RödluvanVargenMormor ÄngMormors hus Rödluvan plockar blommor.Vargen lurar mormor och äter upp henne.
Till sist RödluvanVargenJägaren

Mormor

Mormors hus Vargen lurar mormor och äter upp henne.Jägaren räddar rödluvan och mormor.

 

Det här berättarschemat visar på hur mycket som faktiskt är relevant att återberätta för att få de stora dragen i en berättelse. Vissa barn har ett riktigt hästminne och vill gärna få med varenda liten detalj när de återberättar något de har läst och då blir det också svårt för åhöraren att få grepp om vad berättelsen egentligen handlade om. Genom att strukturera upp det så här får man med sig huvuddragen i berättelsen och då blir det lätt för åhöraren att se de centrala delarna i historien. Andra barn har svårt med arbetsminnet och har svårt för att i slutet av berättelsen att komma ihåg hur den började och vad som följde därefter. Den här strukturen ger också en god hjälp att komma ihåg vad det var man läste. Jag har också provat att använda berättarscheman efter att vi har sett en film för att strukturera upp vad det var som egentligen hände. Det har varit ett bra sätt att ta sig an Cowboyen och att träna minnet att komma ihåg vad som hände.

Jag vet inte om det är så mysigt att ha ett berättarschema med sig i sängen när man ligger och läser på kvällen, så här föredrar jag att försöka sammanfatta ur minnet och skapa en dialog kring vad som har hänt. Det är bra att ha rubrikerna: huvudperson, miljö och handling samt först, sedan och till sist från berättarschemat med sig när man samtalar om texten.

Det är ju inte heller alltid så att man har läst ut en saga på en kväll och då är det ett bra läge att plocka fram Cowboyen när man ska läsa vidare. Kommer du ihåg vad vi läste igår? Vilka var det som var med i berättelsen? Var utspelade sig berättelsen?

Idag har UR släppt filmerna” Strategier för läsförståelse” http://www.ur.se/Produkter/182944-Strategier-for-lasforstaelse-Sammanfatta. Klicka in på länken och njut av barnens resonemang och titta på hur de skickliga pedagogerna använder strategierna i sin undervisning.

Lycka till med Cowboyen!

När ni nu i lugn och ro har tagit er an alla läsfixarna en och en, så är det dags att använda flera strategier tillsammans.

Ha en riktigt trevlig sommar!

Varma hälsningar SMUL:s läsambassadör Lottis Isaksson

Leave a Comment