I takt med att intressegruppen ”Svenska som modersmål utomlands” (SMUL) får fler följare på Facebook ökar antalet inlägg och kommentarer, och med detta behovet av moderering. Nätetikett är ingen enkel sak varken för följare eller administratörer. Eftersom SMUL skapats som verktyg för att hjälpa föräldrar utomlands i deras strävan att föra svenskan vidare, utökar vi nu antalet administratörer som modererar och övervakar diskussionerna för att bevara en konstruktiv ton och stil på diskussionerna i forumet.

Undertecknad får nu sällskap av tre SMUL:are som varit med den största delen av gruppens existens.

Monica Bravo Granström är Magasinet SMUL:s chefredaktör och kommer nu även delta som moderator av diskussionerna i gruppens Facebook-forum. Monica har en fil. mag. i spanska, , samt en Master i översättning från ett spanskt universitet. Hon undervisar i svenska på Hochschule Ravensburg/Weingarten i Tyskland samt arbetar som projektkoordinator på lärarhögskolan PH Weingarten, där hon även undervisar i flerspråkighet och doktorerar. Monica har även en högskolexamen från Högskolan i Dalarna i svenska som andraspråk och är författare till boken “I love svenska” (Isaberg förlag, september 2013), som riktar sig till vuxna kring flerspråkiga utlandssvenska barn (www.monicabg.com).

Victoria Akselsen Fisher har en magisterexamen i Bilingual Education/Teaching English as a Second Language och arbetar som lärare för s.k. English Language Learners (ELL) i Norman, Oklahoma i USA. Hon är även författare till boken ”Raising Children in the 11th Hour: Standing Guard in an Age of Marketing, Media and Madness”, som gavs ut 2012. Hon har tidigare bidragit till SMUL:s innehåll genom de populära blogginläggen ”Våga vara fanatisk med svenskan” och ”6 viktiga faktorer som påverkar barns andraspråksinlärning vid utlandsflytt”.

Helt ny som medarbetare i Team SMUL är Christer Heljestrand. Christer har en fil. kand i svenska och spanska och har utbildat sig vid universiteten i Umeå och Sevilla. Sedan 2003 har han sitt eget företag och arbetar som frilansande översättare. Christer är bosatt i Sevilla i Spanien sedan 2000 där han har blivit spindeln i nätet för nordbor: han driver bloggen Nórdicos en Sevilla, är ordförande i Nordiska föreningen (bildades 2014) och är medlem i styrelsen för Svenska skolföreningen i Sevilla (kompletterande svensk undervisning).

Team SMUL kommer att samarbeta om moderering av diskussionerna enligt ett gemensamt förhållningssätt med vissa individuella skillnader. Vi kommer fortsatt bidra genom att:

 • driva diskussioner själva med relevant innehåll om flerspråkighet eller livet som utlandssvensk,
 • hålla på att samtliga deltagare använder en trevlig och respektfull ton,
 • ta bort inlägg och kommentarer som bryter mot reglerna,
 • Ta bort användare som inte kan acceptera syftet med gruppen eller som stör allmänt eller bryter mot ordningsreglerna.

Vi kommer att fortsätta fokusera på ämnet flerspråkighet men även tillåta andra ämnen som är relevanta för utlandssvenskar. Undantaget är mat och recept som får en egen ny Facebook-grupp – SMUL:or & Kryddor. Dock vill vi fortsatt försöka undvika politiska diskussioner i största möjliga grad och ber användare posta dessa ämnen i andra utlandssvenska forum av generell eller politisk karaktär.

Ordningsregler som används i SMUL

 1. Diskussioner förs med respekt och hänsyn till att vi alla är olika som människor och bor i världens alla hörn och därför är påverkade av olika kulturer.
 2. Håll en trevlig ton. Alla ska få känna sig välkomna här. Förolämpningar och icke grupprelaterade startinlägg raderas.
 3. Istället för att endast skriva att något är ”bra” eller ”dåligt” vill vi att du motiverar din åsikt så att vi får en trevlig diskussion. Tänk också på att påståenden som att ett uttalande är knäppt, dåligt eller sjukt ofta omfattar personen som påstår det.
 4. Alla bråk tas i privata meddelanden.
 5. Klaga inte på att en fråga upprepas eller har diskuterats förut. Kommentera endast om diskussionen intresserar dig.  Hoppa över eller göm inlägg som inte intresserar dig.
 6. Diskussioner om reglerna får endast hållas i anvisade trådar (märkta med #diskuteraSMUL).
 7. Inlägg som omfattar rasistiska påståenden, stereotypa, generaliserande uttalanden om olika etniska grupper eller personangrepp kan göra att man utesluts som medlem.
 8. Inlägg som syftar till att störa, röra till eller provocera på ett icke-humoristiskt, destruktivt sätt kan också ge skäl för uteslutning.
 9. SMUL:s forum är icke-religiöst och icke-partipolitiskt; inlägg som faller inom dessa områden tas bort av administratörerna.
 10. Bloggare får gärna presentera enskilda inlägg med en personlig presentation och ämnet som du vill diskutera med en länk till bloggen. Spamma inte eftersom du då tas bort som medlem.
 11. Generell marknadsföring tillåts ej. Produkter och tjänster som berör flerspråkighet eller svenska som stämmer in med SMUL:s syfte kan läggas upp på här med tillstånd av administratörerna. Svenska företag som har utlandssvenskar som målgrupp får gärna lägga upp information på SMUL:s officiella Facebook-sida.

Leave a Comment