Foto: SMUL:s nya läsambassadör Lottis Isaksson.
Foto: SMUL:s nya läsambassadör Lottis Isaksson.

Lottis Isaksson arbetar som lärare på Svenska skolan Teneriffa och är sedan våren 2014 SMUL:s läsambassadör. Här kommer hennes personliga uppmaning till alla barn som kommer att åka till Sverige om att delta SMUL:s läsbingo. Reglerna hittar du på sidan 88 i nummer 3 av Magasinet SMUL.

Naturligtvis vill vi i SMUL att alla barn ska delta, inte bara de som åker till Sverige, men de som inte har tillgång till ett svenskt bibliotek, måste mamma eller pappa hjälpa. Eller varför inte en mor- eller farförälder? Tryck ut läsbingolapparna, reglerna och skicka ett paket med sommarböcker till barnbarnen som inte kommer på besök i sommar! Ett paket med roliga böcker smäller högt för de flesta utlandssvenska barn.

Sommaren närmar sig och för många barn också ett kärt besök i Sverige. Det finns mycket att utforska och upptäcka i vårt fantastiska gröna och sköna Sverige. Jag längtar efter att ströva i skog och mark och kanske bygga en koja högt upp i ett träd. Dit till mitt eget hemliga ställe vill jag smuggla med en bok och lite saft och kakor och bara njuta!

Det finns många sköna och roliga platser att njuta av riktigt bra böcker, varför inte på en brygga med fötterna plaskandes i det härliga vattnet? Eller under den stora eken hemma hos mormor?

Ta med mamma och pappa till ett närliggande bibliotek och låna så mycket böcker så att du inte ens kan se över kanten på boktraven när ni går hem. Sedan är det bara att sätta igång att läsa. För att göra läsningen ännu roligare, har redaktionen på Magasinet SMUL skapat ett läsbingo. Detta är en rolig tävling för dig som gillar att läsa. Läs reglerna nedanför bilden av läsbingobrickan, som du måste trycka ut på papper.

Läsbingo_SMULnummer3

Så här går det till:

1. Innan du börjar, gör upp med din mamma och pappa vad du kan få för priser. En hel bingorad (lodrätt eller vågrätt, men inte diagonalt) ger dig ett pris som du och dina föräldrar har bestämt tillsammans. Förslag är sudd, pennor, klistermärken, en tidning som du gillar, en speciell aktivitet etc. Det bästa priset kan du få när du har gjort färdigt läsbingot.

2. Gör det ensam eller tillsammans med kompisar.

3. Välj ut vilken bok eller vilka böcker du ska läsa. Den måste vara på svenska och kan vara en vanlig bok med en historia eller en faktabok.

4. Varje ruta beskriver en plats du kan läsa på, ibland medan du gör något speciellt. Läs så länge som det står i varje ruta och följ alla andra instruktioner. Om det är något som du inte kan eller får göra, byt ut mot en annan aktivitet.

5. Be dina föräldrar ta tiden varje gång.

6. Kryssa över rutan när du är färdig.

7. Tre rutor är valfria. Här får du hitta på var du vill läsa eller vad du ska göra samtidigt som du läser. Be gärna mamma eller pappa ta ett kort och skicka till oss på Magasinet SMUL så att vi får se vad du gör (skicka det till info@magasinetsmul.com).

8. När du har kryssat av fem rutor i en vågrät rad eller sex rutor i en lodrät rad så får du – BINGO! Skrik detta så högt du kan!

9. Se till att göra så många aktiviteter som möjligt så att du får många priser!

Jag hoppas på att få se många härliga bilder på DIG när du läser.

Lycka till i sommarens läsbingo!

Stora sommar kramar från Lottis, SMUL:s läsambassadör

Här kan du ladda ner Läsbingo_SMULnummer3 som PDF-fil!

 

 

Leave a Comment