Foto: Pa Modou Badjie med sin dotter som han pratar wolof med.

Magasinet SMUL är tidningen för dig som lever med svenska språket utomlands. Här kan du läsa om flerspråkighet i familjen utanför Sverige, nya trender inom svenska språket och olika aspekter av barnuppfostran utomlands och i Sverige. Du kan också hålla dig uppdaterad om svenskt mode, design, litteratur och TV/film. Magasinet SMUL omfattar personliga kåserier och artiklar med ett rikt bildformat med foton och illustrationer. I nummer 3 intervjuar Monica Bravo Granström artisten Pa Modou Badjie om flerspråkighet, optimism och kultur.

Panetoz är ett band från Jordbro i Stockholm, som fick sitt stora genombrott våren 2012 med ”Dansa pausa” – en glad låt som gör det omöjligt att sitta still. Det positiva är för övrigt något som genomsyrar gruppens attityd.

Pa Modou är just tillbaka från Iran där gruppen medverkade i artist-VM i fotboll. Turneringen organiseras för välgörande ändamål av bl.a. UNICEF. När Pa Modou och de andra bandmedlemmarna var yngre spelade de divisionsfotboll och hade länge drömmar om att bli fotbollsproffs. Men till slut tog musiken över. Fast just i och med artist-VM gick en dröm i uppfyllelse – de fick spela i svenska landslaget! Visserligen artistlandslaget, men ändå …

Pa Modou bor i Farsta, men familj och många kompisar finns kvar i Jordbro. Panetoz brukar beskrivas som en multikulturell grupp, eftersom medlemmarna inte bara är uppväxta i Sverige. Pa Modou själv kom till Sverige från Gambia 1996. Gruppens positiva attityd brukar uppmärksammas, även CNN har intervjuat dem. De skriver de flesta låtarna på svenska, men en del låtar, som t.ex. ”Dansa pausa”, finns översatta till engelska och just den låten finns t.o.m. på tyska (”Tanz mach Pause”). Pa Modou berättar att de vill få ut svenskan över hela världen, men att man egentligen kan  använda vilket språk som helst till deras rytmer.

Fortsättning följer i Magasinet SMUL; läs resten av artikeln där.

Leave a Comment