shapeimage_1Just nu sammanställer jag en lista med epost-adresser för alla svenska skolor och skolföreningar utomlands. Efter nyår vill jag skicka ut riktad information om SMUL till samtliga skolor utomlands som bedriver undervisning i svenska. Jag märker på Facebook att många av våra svenska kolonier inte finns representerade i SMUL.

Jag blir grymt imponerad när jag ser hur många svenska skolor det finns i olika länder. Vissa av dem har varit i gång sedan början av förra seklet, andra har startats under vårt nya millennium. Förvånansvärt många är heltidsskolor och en del av dem har till och med fritidsverksamhet efter skoltid. Skolor som den i Fuengirola började med 12 barn som grundarna Åsa Hvid-Hansen och Anne Palmers skrapade ihop genom dörrknackning för 43 år sedan. Idag har den 245 elever och erbjuder undervisning hela vägen från 3-års åldern upp till gymnasiet. Det är inspirerande att läsa vad privata initiativ kan leda till i ett längre perspektiv.

När jag läser hemsidan för Svenska skolan i Dubai hajar jag plötsligt till. Där hittar jag nämligen något som jag sett att många efterfrågat inför en flytt tillbaka till Sverige: en broschyr som riktar sig till skolan och som förklarar de utmaningar som finns för ett barn som återvänder till Sverige efter ett eller flera år utomlands. En detaljerad redovisning om vad eleven kan uppleva finns där tillsammans med råd om vad man göra som lärare för att hjälpa eleven.

Häpet ser jag att det är Svensk Utlandsundervisnings Förening (SUF) som utvecklat den. Min förvåning har triggats av att jag aldrig sett denna broschyr nämnas. Går in på deras sida för att se om jag kan hitta den där, men nej, jag kan inte hitta den där.

Vad synd. Broschyren är välskriven med många bra tips och råd. Därför lägger jag upp den här istället. Tack Svenska skolan i Dubai! Vilket bra verktyg för svenska familjer som åker hem och behöver börja kommunicera med skolan i Sverige om vad som ligger framför läraren och eleven.

Du kan ladda ner broschyren som PDF här: pdf icon

Leave a Comment