För andra året i rad arrangerade Svenska skolan i Riyadh i samarbete med Riksföreningen Sverigekontakt och Svensk utlandsundervisnings förening en läsutmaning för svenska elever utomlands. 2013 var en given succé, vilket även läsutmaningen 2014 blev. 2013 var tävlingsreglerna enkla! Läs så mycket du bara orkar. Inför årets utmaning ville vi utveckla utmaningen. Ingen har väl missat de nedslående PISA-resultaten för svenska elever i olika ämnen, så även kunskaperna i elevers läsförståelse. I Sverige görs nu en enorm satsning för att höja elevernas läsförståelse med projektet ”En läsande klass”. Initiativtagare bakom projektet är den fantastiske barnboksförfattaren Martin Widmark som bland annat har skrivit serierna om Lasse och Maja, Halvdan Viking , Nelly Rapp, David och Larissa och många fler. Med sig i en läsande klass teamet har han Jenny Helldahl från Junibacken, Marie Trapp, Elisabeth Pettersson, Malin Jonsson, Malin Hugander, Malin Gonzalez som alla är lärare och Pernilla Dure som är grafisk formgivare. De har tillsammans utformat ett undervisningsmaterial med texter och lektionsupplägg där man utgår från strategier som starka läsare använder naturligt i sin läsning. Barnen får i undervisningen möta läsfixarna: Spågumman, Detektiven, Konstnären, Reportern och Cowboyen.

Dessa figurer använder sig av olika strategier i sin läsning för att förstå texten. Vi ville i årets utmaning också arbeta med barnens förståelse och tog fasta på att använda oss av läsfixarna för stimulera svenska lärare runt om i världen till att börja använda dessa strategier med sina elever.

Utmaningen blev i två delar: en individuell del, där eleverna läste så mycket de bara orkade under en 14-dagars period. Eleverna delades i år in i tävlingsklasserna 0-1, 2-3 och 4-9 och de 5 toppläsarna i varje tävlingsgrupp premierades med bokpresentkort. Parallellt med den individuella utmaningen så pågick en skolutmaning där skolorna premierades med poäng för genomförda lässtrategilektioner som publicerades på bloggen: Se bloggen Svenska elever utomlands. Poäng för genomförda lässtrategilektioner räknades samman med elevernas lässnitt på skolan och de tre vinnarna i skolutmaningen premieras med fina bokpaket från Riksföreningen Sverigekontakt. Dessutom så sponsrade Svenska Utlandsundervisnings Förening med iPads som lottades ut till fyra av de deltagande skolorna.

Visst är det fantastiskt med både bokpriser och iPads, men den riktiga vinsten är givetvis är barnens ökade läsintresse och stärkta läsförståelse. Mina egna elever berättar själva hur de har ”levlat” och gått vidare till nästa nivå i sin läsning. De läser tjockare och svårare böcker och läser gärna under längre perioder. Efter morgonläsningen när det är dags att sätta igång med annat skolarbete hör jag: NEJ! Vi vill läsa mer! Vilken underbar musik i mina bokälskande läraröron.

Vi har fått in flera härliga anekdoter och kommentarer från olika platser i världen.

”I Barcelona steg bröderna Lantz upp före kl. 6 båda helgerna tävlingen pågick för att sätta sig och läsa i över två timmar innan frukost! Pappan trodde inte sina ögon och är överförtjust!”

”Läsutmaningen har gjort att flera barn tycker att det blir roligare att läsa, och de flesta föräldrarna vill att vi har ”fiktiva” läsutmaningar under skolåret så att barnen läser mer!”

Foto: Vem sade att man inte kan gå och läsa samtidigt?!
Foto: Vem sade att man inte kan gå och läsa samtidigt?!

 

”I Barcelona läste även eleverna gåendes på väg till skolan. Där fick de 5 minuter extra!”

”I Kassel i klass 0 har flera ”löst läskoden”. Läraren tog ut Läsfixarna i färg och plastade in dem. Varje dag läste läraren för eleverna som vanligt och fast nu så använde hon dessa figurer för att fördjupa läsförståelsen. Hon tyckte de var mycket inspirerande och bra att använda i undervisningen.”

”Tack för att ni ordnar den här tävlingen, det motiverar verkligen både oss lärare och eleverna :)”

Från Teneriffa kom den här härliga hälsningen:

”Ett av mina mål var att försöka få barnen att få läslust då jag vet att en del av eleverna förra läsåret ”låtsasläste” de få timmar det var läsning i skolan! Vi upptäckte att en del av barnen som inte hittade någon glädje i läsningen hade intresse för Manga! Här såg vi en inkörsport! Köpte in en del mangaböcker och vips lästes det som aldrig förr! 🙂 Eleverna diskuterade och drog smarta analyser och det var fantastiskt att se denna utveckling! :)”

En mamma i Berlin skriver: ”Läsutmaningen har inspirerat min dotter att varje kväll läsa en svensk bok innan hon somnar. Tyvärr har det varit stressigt för mig före påsk, så även om vi läste 13 av de 14 kvällarna blev det inte så många minuter som jag hade hoppats. Trots det märker jag att hennes svenska läsförmåga, och framför allt svenska läsglädje har förbättrats under de två veckorna. Tack för ett bra initiativ!”

Det är de här små berättelserna om ett ökat läsintresse som gör att man blir lycklig i hela kroppen. Som pedagog vet jag att läsintresset ligger till grund för att bli en god läsare, vilket också gynnar ett lärande i alla ämnen. Flera av läsarna i utmaningen har flera språk, varav svenska är ett. Många utlandsboende vittnar om hur det svenska språket stärks när barnen kommer till Sverige då de blir språkbadade i det svenska språket. Att språkbada barnen titt som tätt med svensk litteratur gör att besöken till Sverige kan ge ännu mer.

Inför årets läsutmaning, så har vi försökt att komma i kontakt med svenska skolor utomlands och skolor som bedriver svenskkompletterande undervisning. Tyvärr har vi inte lyckats nå alla. Inför nästa års läsutmaning välkomnar vi svenska skolor utomlands, skolor som bedriver svensk kompletterande undervisning samt svenska barn runt om i världen som hemundervisas. Skicka mig gärna ett mail på: lottisheijel@hotmail.com, så lägger jag in er i adresslistan inför nästa års läsutmaning.

 

Varma hälsningar,

Lottis Isaksson

SMUL:s läsambassadör och lärare på Svenska skolan i Riyadh

 

 

Leave a Comment