Det har förts en intensiv debatt i SMUL:s slutna Facebookgrupp denna veckan. Varje dag har snittat mellan 200-300 inlägg. Värst var det den dagen en person började posta mycket speciella inlägg om vissa etniska grupper i Sverige. Något som liknade hets mot folkgrupp infiltrerade en debatt som egentligen skulle handla om hemlängtan och saknad av det man missar som förälder när barnen växer upp utomlands. Trots upprepade tillsägelser av andra som deltog i samma debatt gav sig denna person inte utan fortsatte främlingsfientliga påståenden. Vissa reagerade bestört och med avsmak.

Hela debatten fick tas bort – den blev oläslig när de rasistiska påståenden togs bort. Medlemmen i fråga togs bort, men många kunde inte låta bli att diskutera det oerhörda i att framhärda i ett forum när man inte har något stöd.

Vi är alla invandrare. Svenska invandrare utomlands. Med detta identifierar sig många av oss med invandrare i Sverige. Att klaga på dem när man själv upplever hur kulturella och språkliga skillnader kan påverka ens personliga och yrkesmässiga förutsättningar negativt är svårt att förstå.

Debatten fördes vidare och skiftade fokus till bland annat två nya diskussioner. En om skilsmässor och hur dessa kan få partnern att kräva att den svenska föräldern ska sluta prata svenska med barnen. Den andra var en diskussion om vad SMUL:are hade gjort karriärsmässigt för att skapa jobbmöjligheter i sitt nya land. Båda diskussionerna gav upphov till varsin Facebook-grupp.

Båda dessa grupper känns viktiga att informera om. Det var dels slående hur många som känt sig helt ensamma och isolerade när de skilt sig, långt bort från det jämlika och trygga system som Sverige ofta representerar. Dessutom gör avståndet till ens svenska familj det känslomässigt svårt att orka. Gruppen heter Skilsmässa – en stödgrupp för svenskar i utlandet.

Den andra gruppen heter Swedish Expat Entrepreneurs. Intresset för denna var stort eftersom så många av oss har behövt ändra inriktning på sin karriär eller till och med byta helt när vi flyttat utomlands. Kreativiteten och drivet är ofta enormt bland utlandssvenskar, vilket speglas i denna nyskapade grupp.

SMUL är så stort att diskussionerna leder till nya grupper och andra diskussioner. Det är härligt att se. Vi utlandssvenskar behöver allt stöd vi kan få, så varför inte stödja varandra?

 

 

 

 

 

Leave a Comment