Del 4 av läsambassadörens läsförståelseskola: Möt Reportern!

reportern
Foto: Image courtesy of Graur Codrin / FreeDigitalPhotos.net”.

Veckans läsfixare som vi ska kika närmare på är Reportern. Jag upplever att det är den svåraste läsfixaren att arbeta med, men också den viktigaste då Reportern ger oss en djupare textförståelse. Reportern ställer frågor på texten och hjälper oss att förstå texten på tre olika nivåer – på ytan, under ytan och på djupet. Reportern hjälper oss att stanna upp i texten och fundera över textens betydelse. I läsundervisningen får barnen träna sig på att ställa frågor och besvara frågor på de tre olika nivåerna.

För att ni ska förstå hur man kan använda reportern för att få en fördjupad textförståelse så tänkte jag att vi kunde utgå från en exempeltext.

” Lisa vandrade runt mellan hyllorna och tittade på ryggarna. Hon kunde inte hitta vad hon letade efter. Den skulle handla om en cirkus och ett tvillingpar som löste olika mysterier. Det var hennes bästa kompis Tilde som hade tipsat henne. Hon tyckte att den var jättebra!”

När barnen ställer frågor på ytan så ställer de frågor där svaren kan hittas direkt i texten, direkt på raderna. Om vi tittar på exempeltexten här ovan så skulle en ”på ytan-fråga” vara: Vad heter Lisas bästa kompis? Det står tydligt i texten att Lisas bästa kompis heter Tilde.

När barnen ställer frågor under ytan så hittas svaret mellan raderna. Svaret står inte direkt i texten, utan man måste använda sina erfarenheter för att förstå texten. Var är Lisa? Det står uttryckligen inte i texten att Lisa är på ett bibliotek. Man måste förstå att det inte bara finns ryggar på människor, utan även på böcker. Man behöver också ha erfarenhet av böcker och att det finns en bokserie som heter ”Cirkusdeckarna” som handlar om när tvillingarna Kaspar och Katinka löser olika mysterier. För att kunna förstå en text som utelämnar information, där man behöver läsa mellan raderna är det viktigt att ha ett bra ordförråd som Detektiven hjälper oss att bygga upp.

När barnen ställer frågor på djupet så utgår barnet från sig själv och sitt eget tyckande, tänkande och egna upplevelser. Vad skulle du tipsa Lisa om för bok om du skulle tipsa henne om en av dina favoritböcker? Barnen kopplar texten till något de själva har varit med om. På den här nivån kan man få härliga samtal om saker man upplevt tillsammans. Det kan bli diskussioner om när man var på biblioteket när man var och besökte mormor och morfar i Sverige eller om en bok som ens egen bästa kompis har tipsat om. Möjligheterna är oändliga. Här visar också barnen att de har förstått texten och kan koppla den till sitt eget liv.

När du som förälder fördjupar läsandet med ditt barn föreslår jag att du ställer frågorna till ditt barn för att få en fördjupad förståelse av texten till en början. För att barnen ska utveckla sin läsförståelse så krävs en dialog kring texten. Många är nog vana vid att bara läsa texten utan att stanna upp i texten och samtala kring den, men för att barnen ska utveckla sin läsförståelse krävs en dialog kring texten.

Reportern använder man både under läsningen och efter läsningen. Jag har förstått att barnen kan bli frustrerade över samtalen kring texten och det kan nog vara för att de är vana att man bara läser på och då kan det till en början vara bra att lägga samtalen om det lästa efter man har läst klart. Man vill ju inte heller förstöra barnens läsupplevelse genom att hela tiden avbryta då barnen är nyfikna på vad som ska hända här näst. När barnen har fått mer vana vid att samtala om texten, så blir de kanske inte så störda över lässtopp där man samtalar om texten. Så småningom skapar de själva egna strategier i sin läsning, då de stannar upp och funderar över vad de läst.

Varma hälsningar

SMUL:s läsambassadör Lottis Isaksson, Riyadh