Sommarens boktips för de små

Jag har förstått att det finns ett stort sug efter nya spännande svenska barnböcker till barn i förskoleåldern. Jag vill presentera Linda Palm från Lidköping som är förskollärare, författare, föreläsare, fru, fyrabarns mamma och f.d. expat. Många ”F” blir det i den här kvinnans liv, dessutom är hennes barnböcker FANTASTISKA!

    Portraitfourcolour kopia 2-2

Den 2 augusti 2004 flyttade Linda och hennes familj till Wiesbaden, nära staden Frankfurt am Main. Där stannade de till sommaren 2007 då de flyttade tillbaka till Lidköping. Under de tre år Linda var bosatt i Tyskland, där hennes man arbetade, passade hon på att arbeta på en engelskspråkig internationell skola som svensklärare. Linda, som gillar att ha många järn i elden passade också på att förverkliga sina författardrömmar med sin första utgivning.

Linda säger att det går nog inte en dag utan att hon på något sätt minns tiden utomlands ”De åren vi levde utomlands kommer jag ALLTID att vara tacksam för, på olika sätt. Att komma som ny utlandssvensk och inte känna till varken området, skolsystemet eller traditioner blev en utmaning. Hur gör vi nu? Varför gör de så? Hemlängtan! Vem kan vi fråga? Bara känslan av att känna sig ”ny” – borde alla prova på. Det är en nyttig upplevelse”.

Lindas starkaste minnen från tiden utomlands är hur svårt det var att lämna sina barn som då var fem och sju år gamla till en ny skola där de inte ens talade deras språk. Att säga adjö till vänner för livet och veta att det kommer dröja mycket länge innan man ses igen. Alla kulturchockar ”Va?! Går de inte ut på rast om det regnar? Va!? äter de chips till mellanmål i skolan? Va!? så olika folk hälsar- puss på höger, puss på vänster och där var det visst tre gånger, puh! – Måtte jag inte göra fel!”

Att få möjligheten att lämna Sverige för att uppleva världen har skapat varma minnen för familjen Palm. Linda säger att de ofta skrattar åt roliga minnen de upplevt tillsammans.  ”Vi är också lyckliga över vilka fantastiska möjligheter det gav till att upptäcka andra kulturer, att få resa och få nya klasskamrater från hela världen. Vi är också otroligt lyckligt lottade att barnen tidigt fick lära sig nya språk, i deras fall både tyska och engelska. Från att inte kunna ett ord, dagen då de började den internationella skolan dröjde det inte många månader innan de talade flytande engelska. Givetvis en kunskap som finns kvar, särskilt hos den äldsta tjejen som nu plöjer enbart engelsk litteratur. Jag är helt övertygad om att de kommer att vilja resa och studera utomlands igen, en gång expat alltid expat.

Lindas böcker bygger på händelser ur barnens vardag och öppnar upp till fina diskussioner om vardagliga dilemman som man stöter på som barn och förälder. Linda inspireras av barnen och deras frågor i vardagen. Det kan vara en händelse eller en rolig kommentar som sätter igång en ny idé hos henne. Hon ser det som en utmaning att ta fram bra och viktiga ämnen och därför handlar många av hennes böcker om sådant hon själv saknat när hon letat bland bokhyllorna som mamma eller som pedagog.

Lindas böcker är mycket populära och läses både av familjer och på förskolor runt om i Sverige.

sveaböcker

I Bus med Svea är Lindas dotter Svea huvudperson och inspirationskälla. Följ med den busiga och uppfinningsrika Svea när hon tvättar, planterar, äter och klär på sig i fyra olika böcker. Böckerna vänder sig till barn i 1-4 års åldern och stimulerar barnen till att själva upptäcka och utforska världen runt omkring sig. Svea böckerna avslutas med en storyline där berättelsen återberättas genom bilder. Det är ett strålande sätt att introducera vår läsfixare Cowboyen som sammanfattar det vi läst.

l-kompisbox1

I Kompisböckerna möter vi Kanin och Igelkott i deras vardag på förskolan och i hemma. Det är inte alltid lätt att hålla sams och att dela med sig. Kompisböckerna används flitigt på b.la. förskolor för att arbeta medvetet med värdegrundsfrågor utifrån barnens vardag. Kompisböckerna är en uppsättning på 10 böcker som kommer i en box. Till Kompisböckerna kan man också köpa de mjuka och fina gosedjuren som man kan använda i samtalen med barnen samt A3 kort där man får många förslag på hur man kan arbeta mer med materialet. Böckerna öppnar upp till samtal om hur man ska vara mot varandra. De passar lika bra att läsa hemma som i förskolan.

loggan-kopia2-150x150

En uppföljare till kompisböckerna har precis släppts inför att Barnkonventionen firar 25 år nu i höst, Tio kompisböcker baserade på barnkonventionen är just böcker som är kopplade till olika artiklar ur Barnkonventionen. Vi får åter träffa Kanin och Igelkott som vi lärt känna i kompisböckerna och som nu ställs inför ämnen av typen: Att ha rätt till en egen plats, var kan det vara? Att ha rätt till vård, läskigt men viktigt. Att vi alla är lika värda, det spelar ingen roll om man är kanin eller igelkott. o.s.v. Även de här böckerna passar lika bra hemma som på förskola eller i skolan.

Linda har också skrivit:

Snabel@omslag-Kopia-150x150

Snabel@ – En bok om datorn. Vi får lära oss om hur man mailar, vad internet är och det där med datorvirus – är det en sjukdom?

Zsilveromslag-150x150

Zippen målar musik. Zippen är en nyfiken kille som älskar att dansa och röra på sig, gärna till musik. När han har dansat sig trött lägger han sig och spanar och upptäcker då en sångbok med massor av konstiga tecken. Zippen tar oss med in i noternas fascinerande värld och visar oss hur man skapar musik.

bok_frogg1-150x150

Froggy och Frissan fixar minnen. Tänk vad härligt det är att man kan spara sina minnen med hjälp av kameran! Froggy och Frissans mamma lär oss hur kameran fungerar.

grisomslag

Spargrisen handlar om pengar och hur det fungerar med bankkortet. Hur kommer pengarna dit egentligen?

Lindas tips till dig som expat förälder som vill stimulera dina barn att utveckla svenska språket. LÄS böcker! Se till att ni alltid har svenska böcker nära till hands. Du kanske behöver lagra förrådet om ni är borta en längre tid, då barnen utvecklas och blir äldre. Ha som mål att kontinuerligt fylla på med nya fräscha svenska böcker.

Lässtunderna ger närhet och trygghet. Samtidigt stärks barnets språkförståelse, fantasi, kreativitet och kunskap. Ju mer du läser med och för ditt barn, desto bättre läsare blir sedan barnet – det finns inga genvägar! Prata om det ni läser, ställ frågor, och reflektera tillsammans (på svenska!)

Det är din uppgift att se till att ditt barn lär sig att älska att läsa!

 

Mitt tips till dig som expat förälder, beställ Lindas böcker på www.adlibris.se

Läs mer om Linda på www.lindapalm.se där finns även hennes kontaktuppgifter.

Ha en skön sommar i hängmattan med massor av njutbar läsning!

//SMUL:s läsambassadör Lottis Isaksson