Magasinet SMUL – bästa verktyget för svensk flerspråkighet utomlands

OmslagSMUL_nr4Ett nytt nummer av Magasinet SMUL är ute. Nummer 4  finns nu tillgängligt på ISSUU och på Magasinet SMUL:s hemsida. Som vanligt är information och inspiration om svenska, flerspråkighet, livet som utlandssvensk och senaste nytt i Sverige paketerat i ett läckert lättläst format på ISSUU. Läs tidningen här och se vad artiklarna handlar om nedan!

I detta nummer publicerar vi 19 artiklar som skrivits speciellt för Magasinet SMUL. Först ut är Monica Bravo Granström med en artikel om begreppet ”translanguaging” som skiljer sig åt mot begreppet kodväxling, men som även det är en del av våra barns språkvardag.

I Liselotte Gearys intervjuer med tre utlandssvenska mammor får vi följa deras arbete med sina barns svenska och diskussioner om hur språket ändras med årstiderna.

Henrik och Daniel Sedin berättar sedan för Lena Normén-Younger om sin uppväxt, och hur böcker och läsande fungerar som viktig egenvård i deras pressade liv. Vi får även höra om vad de läser för sina egna barn.

Maria Malmström tar oss med på en resa jorden runt med ett internationellt perspektiv på hur man firar hösten i olika kulturer.

Vidare filosoferar svensk-italienska Jessica Giandomenico om hur hennes matvanor har ändrats av åren utomlands och olika kulturer.

För första gången berättar vi också mer om hur man kan hemskola sina barn i svenska. Stephanie Clark har delat med sig av hur hon lägger upp studier med sina barn samt ger även sina bästa tips.

Läxor – ett nödvändigt ont? ”Nej!”, säger läraren och författaren Malin Roca Ahlgren i sin artikel ”Läsfri skola”, där hon berättar om varför hon inte ger läxor.

Svenska skolan i Vancouver har dragit igång ett pilotprojekt med namnet Läs&Skrivplus, som fungerar som en fördjupning i läsförståelse och utvecklande av skrivande. Allt inom ramen för den kompletterande svenskan utomlands. Men det har inte varit helt problemfritt. Läs mer om detta i en öppenhjärtig artikel.

Artikelserien ”Är Sverige bäst?” fortsätter, denna gång med temat hälso- och sjukvård i Sverige och andra länder. Artikeln diskuterar hur väl Sverige lägger till när det gäller ekonomi, behandlingsresultat och service inom vården jämfört med andra länder.

Hipstertrenden och en rad andra ”måsten” i Malmö/Sverige diskuteras av Anna Walldorf i artikeln ”Medvetna matval trender i Sverige”.

Och vi vågar knappt skriva titeln på Michelle Cadeaus artikel om svordomar. I sin artikel ”Asså fucking jävla skit” tar hon upp hur svenskar kan uppfattas i USA när de svänger sig med sin engelska.

Hur har du det med tekniken? Lägger du ifrån dig din smarta telefon med jämna mellanrum, eller är den som fastlimmad i handen? Emma Ageberg funderar över sitt eget användande av denna teknikpryl.

Instagram som källa till boktips? Jadå, det är inte bara skor som fotas och delas där. Läs om vilka de bästa kanalerna är om du vill läsa något nytt.

Ett tjugotal SMUL-föräldrar tyckte till i en ovetenskaplig enkät om sina barns mobilanvändande där de svarade på frågan om när ett barn egentligen är gammalt nog för att få en mobil. Läs om deras erfarenheter och bästa råd i artikeln ”Mobildags eller inte?”.

Last but not least har vi den obligatoriska barndelen med en intervju med Katharina Cohen från TV-programmet Livet i Bokstavslandet. Bilder från Läsbingot och en artikel om simning trängs med pyssel för barnen.

 

Trevlig läsning önskar redaktionen!

http://issuu.com/magasinetsmul/docs/magasinetsmul_nr4


About Admin

Association of Swedish Beyond Borders - SMUL.