Pedagogiskt koncept

I dagens globaliserade värld finns det allt fler barn med svenska rötter över hela världen. Ingen vet riktigt hur många barn det handlar om, eftersom ingen direkt statistik förs över just detta, men en kartläggning av SVIV (Svenskar i världen) från 2015 menar på att det finns ungefär 660 000 svenskar boende utanför Sverige. Barn med svenska rötter kan komma att vilja bo, leva och arbeta i Sverige senare i livet eller på annat sätt föra och bibehålla en svensk kulturidentitet. De behöver därför goda kunskaper i svenska som språk, för att svenskan ska kunna vara ett redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Det pedagogiska arbetet på SMUL-akademin har som mål att förbereda dessa utlandssvenska barn och ungdomar för framtiden samt utveckla deras svenska kulturella identitet och språk. Kreativa och genomarbetade kurser som utgår från Skolverkets kursplan för kompletterande svenska avser att minska det mentala och känslomässiga avståndet till Sverige. Detta för att barnen ska kunna utveckla ett jag, där deras svenska identitet är självklar och stark och existerar och växer parallellt med deras andra kulturer och språk.

Pedagogiskt koncept

SMUL-akademins pedagogiska koncept är övergripande och strategiskt styrande. Det beskriver och säkrar helhet och utveckling av vårt arbete. Konceptet beskriver nuläget, har ett femårsperspektiv och bygger på att en praktisk och effektiv undervisningsmodell som utgår från Skolverkets kursplan i kompletterande svenska. Det bygger på forskning, vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Undervisningen förmedlas med hjälp av digital teknik, antingen som distans- eller fjärrundervisning.

Våra lärare har utbildning från Sverige i svenska eller svenska som andraspråk.

Vårt pedagogiska koncept fungerar som en vägledning åt våra pedagoger i deras arbete i de virtuella klassrummen på SMUL-akademin. Det omfattar svensk värdegrund och en pedagogisk vision, som på sikt både kan leda till djupare kunskaper i svenska som språk utomlands eller till högre studier i Sverige.

SMUL-akademins vision omfattar:

  • ett studieprogram som följer Skolverkets läroplan i kompletterande svenska
  • engagerande undervisning som motiverar deltagande
  • studier som ligger på individuellt anpassad språklig nivå istället för att vara enbart baserad på ålder
  • ett aktivt förmedlande av uppfattningen att svenskan är likställd barnets övriga språk, vilket innebär inkludering av en transspråkande inriktning som framhåller att flerspråkiga elever ska få utveckla sina språk parallellt och att inget språk ska stå tillbaka för utveckling av ett annat
  • möjlighet för eleverna att påverka undervisningens innehåll
  • onlineundervisning där eleverna kan få vänner med svensk anknytning från hela världen
  • en humanistisk människosyn om människors lika värde
  • mångfald och jämställdhet i våra klassrum och i våra kanaler i sociala medier

Innovation baserad på erfarenhet och forskningsbaserad kunskap

Redan från början fanns tanken inom SMUL att aktuell forskning är viktig att ta hänsyn till i utformandet av hur föräldrar använder svenskan i hemmet och även hur ny kunskap kan integreras i vår undervisningsmodell. Den innovationskraft som finns inom SMUL har lett fram till skapandet av SMUL-akademin och utvecklat denna till ett slags föräldrakooperativ på nätet. Skolan bygger på ett nära samarbete mellan elever, föräldrar, lärare, skolpersonal, rådgivande kommitté samt styrelse, med ett slutligt syfte att kunna leverera effektiv undervisning som är så prisvärd som möjligt.

Vårt arbetssätt är innovativinriktat och utgår från de situationer och möjligheter som uppstår i dagens globaliserade samhälle. För närvarande (augusti 2020) funderar vi till exempel mycket över hur vi kan stödja enskilda föräldrar och barn runt om i världen med svenskundervisning. Det finns ett fastlagt schema som gör svenskkurser tillgängliga under dagtid i olika tidszoner eftersom barnen antas leva i olika skoldistrikt med begränsade möjligheter att gå i skolan som vanligt pga. Covid-19. SMUL-akademin kan också erbjuda stöd för skolföreningar med undervisning i kompletterande svenska, när dessa har en mindre verksamhet som de inte helt har möjlighet att digitalisera med kort varsel.

Tidigare undersökningar och erfarenhet

Undersökningar visar att SMUL-familjer talar minst ett 60-tal andra språk förutom svenska (Normén-Younger et al 2016) En kartläggning bland utlandssvenska föräldrarna inom ramen av projektet Barn utomlands och svenska språket (BUS) i organisationen Swedish Women’s Educational Association (SWEA Int’l) visade att hela 98 % av de nästan 2 000 deltagande tyckte att svenskan var viktig. Av deltagarna var det 87 % som hade barn med aktiv svenska, dvs talad och förstådd svenska. Bidragande orsaker till detta ansågs vara att föräldern/föräldrarna och syskon pratade svenska med barnet, längre Sverige-vistelser, läsande av böcker på svenska samt svenskundervisning (Ström, 2017).

Avstampet för SMUL-akademin skedde 2016, när en enkätstudie visade att ca 80 % av de föräldrar som deltog angav att de önskade svensk högskolebehörighet för sina barn. Konkreta planer på att barnen skulle studera i Sverige angavs av 19 %. Hela 77 % ville att SMUL ska arbeta med främjandet av svenskundervisning för barn via distans. Första omgången av kurser gick under vårterminen 2017.

Studien ledde till att SMUL-akademin startades som försöksverksamhet. Under de fyra omgångarna som våra kurser har bedrivits har viktig praktisk erfarenhet byggts upp som i linje med tidigare forskning visar att:

  • hemstudier för barn med föräldern som handledare kan vara effektiva och relationsbyggande
  • utlandssvenska barn kan ha ett obehindrat muntligt språk men stora svårigheter att läsa och skriva på svenska om de aldrig tidigare har studerat svenska. Detta kan dock snabbt förbättras med adekvat undervisning.
  • studier som anpassas efter språklig nivå snarare än ålder ger mer effekt.
  • distansundervisning för utlandssvenska barn genom utlandssvenska lärare fungerar väl p.g.a. att lärare med specifikerfarenhet förstår hur våra barns svenska är uppdelad i olika domäner där det kan finnas stora luckor mellan de olika domänerna.
  • specialiserade kurser i svensk geografi och historia är ett effektivt sätt att ge grundläggande kunskaper om Sverige som ofta saknas när man växer upp utomlands. På sikt planeras också en kurs i samhällskunskap som förklarar hur Sverige är uppbyggt på samhälls- och politisk nivå.
  • inte alla familjer har som målsättning för barnen att studera på universitet i Sverige men vill ändå ha tillgång till distansutbildning i kompletterande svenska.
  • många föräldrar vill se hur barnens svenska byggs upp och dokumenteras. Nytt för i år blir därför att använda den europeiska språkportföljen som låter barnet dokumentera sin egen nivå. Detta kan uppmuntra eleven att reflektera kring sin inlärning av olika språk och sina kulturella erfarenheter.
  • lärarledda klasser med digitala klassrum med lektioner på en speciell tidpunkt är det mest effektiva sättet att bedriva undervisning, speciellt för nybörjare och äldre elever.
  • digitala medier som ljudböcker, radiopjäser, filmer, etc kan vara en bro in i svenskan för elever som inte har studerat svenska tidigare/på några år.
  • social samvaro och kulturella aktiviteter via nätet efterfrågas av föräldrar. Under detta läsår kommer skolan därför att erbjuda luciafirande, påskpyssel samt skolavslutning via nätet. Vi kommer även att erbjuda sk kompisgrupper där vi parar ihop elever i samma tidszon för olika uppdrag/uppgifter och lekar.

Om du vill läsa mer om SMUL-akademins kurser under läsåret 2022/2023 kan du göra det på vår webbsida eller genom att kontakta oss. Se SMUL-akademins kursbeskrivningar.

Om SMUL

SMUL (Svenska som modersmål utomlands) startades 2012 som ett informellt nätverk. Idag är det en registrerad ideell förening hemmahörande i Vancouver BC (engelskt namn är Association of Swedish Beyond Borders – SMUL).

SMUL-akademin startades 2017 som verksamhet inom organisationen i samarbete med det svenska undervisningsföretaget Svenska Distans. Utgångspunkten var en enkätstudie som SMUL genomförde 2016 som visade på att utlandssvenska föräldrar önskar svensk högskolebehörighet till sina barn och flera alternativ till distansutbildning för barn och tonåringar. Idag arbetar SMUL-akademin på ett helt oberoende sätt av företag.

Under läsåret 2222/2023 är 316 elever inskrivna på SMUL-akademin. Statistik från det här läsåret finns ej tillgänglig än men inskrivningsdata från läsåret 2019/2020 visade att genomsnittlig ålder då var 9 ± 2 år (standardavvikelse). Av 2018/2019 års elever återvände 50 %. Det var jämn könsfördelning med 49 % flickor och 51 % pojkar. Ca en femtedel (22 %) hade ett syskon på SMUL-akademin. Eleverna bodde i 25 olika länder varav 53 % bodde i Europa, 28 % i Nordamerika och 19 % i Australien, Nya Zeeland, Afrika och Asien. Eleverna studerade kompletterande svenska, svensk geografi och svensk historia (statistik från de ssenaste två läsåren finns tillgänglig men är ej bearbetad än).

Referenser

Lena Normén-Younger, Anna Lund, Monica Bravo Granström, Anna-Lena Olsson och Petra Socolovsky. Enkät visar att många utlandssvenska föräldrar önskar svensk högskolebehörighet för sina barn En rapport från intressegruppen Svenska som modersmål utomlands (SMUL). En rapport från intressegruppen Svenska som modersmål utomlands (SMUL).

Linda Strom, Anna Lund och Lena Normén-Younger. Barn utomlands och svenska språket. SWEA Internationals möte i Perth, 2017.