Fjärrundervisning innebär att en lärare undervisar i reell tid i ett virtuellt klassrum med hjälp av mötesverktyg som Zoom, GoToMeeting, MS Teams, eller Google Meet. På SMUL-akademin har vi en hel del yngre elever. Våra yngsta är ofta 5 år och de äldsta är 16–18 år.
Om eleven är yngre kan koncentrationsförmågan variera ganska rejält. Faktiskt så är det inte så länge som en ung människa orkar koncentrera sig.
Genomsnittlig koncentrationsförmåga enligt ålder:
6 år 12–14 minuter
8 år 16–24 minuter
10 år 20–30 minuter
12 år 24–36 minuter
14 år 28–42 minuter
16–18 år 32–48 minuter
Källa: Brain Balance Center: Normal attention span expectations by age
Som du ser enligt uppställningen ovan är det svårare för våra elever i grundkurs 1–4 som är 6-10 år att koncentrera sig under längre perioder. Snarare innebär genomsnitten ganska korta perioder. Detta är något som våra lärare på SMUL-akademin är väl medvetna om och tar hänsyn till.
För att få de yngre eleverna att orka till lektionens sluta gäller ofta för läraren att:
- variera moment under lektionen,
- bygga in kortare rörelseutmaningar mellan övningar
- växla sittande och stående under läsning
- använda roliga lekar och utmaningar
- ha många diskussioner med eleverna om ämnen som engagerar
- se till att eleven är i rätt klass. Om språknivån är fel och eleven inte kan delta på samma sätt som de andra eleverna i klassen hamnar både lärare och elev i en uppförsbacke. Ta i så fall en diskussion med oss på SMUL-akademin så försöker vi hitta ett alternativ där eleven kan delta efter sina verkliga förutsättningar.
Som förälder kan du hjälpa ditt barn med koncentrationsförmågan. Några av våra råd är:
- se till att ditt barn har vilat och ätit efter skolan innan SMUL-lektionen börjar.
- skapa en arbetsplats för barnet som är tyst och där hen inte störs av många intryck.
- sitt bredvid ditt barn under klassen. Det hjälper eleven att fokusera och våga. Faktiskt är det det som är det vanliga i många av klasserna med de yngre elever. Det är först i grundkurs 4–5 som vi ser att de flesta eleverna kan delta självständigt.
- Ha tålamod. Om barnet har det jobbigt i början av läsåret, tänk på att det är en process. Koncentration blir bättre med övning.
- Om ditt barn har dokumenterade koncentrationsstörningar, kommunicera det till våra lärare så kan vi ha en diskussion om strategier som kan underlätta.
Vissa barn är superstars och kan vinna VM i koncentration när de är små, men för de flesta elever sker en förbättring av förmågan stegvis i kapp med att barnet blir äldre. Som med allt ger övning färdighet, men det absolut bästa är att utgå från där barnet befinner sig och att stötta barnet med olika hjälpmedel för att hjälpa dem delta i fjärrundervisning. Speciellt med din närvaro.
Är du osäker på om fjärrundervisning skulle fungera? Hör av dig till oss på SMUL-akademin så diskuterar vi vidare och kan ge dig råd om hur du kan få det att fungera.