Grundkurs G – kompletterande svenska för mellan-/högstadiet, 12-13 år

Anmälan är stängd!

Anmälan till nästa läsår öppnar 1 maj 2025.

Sammanfattning

Grundkurs G har ett fokus på kompletterande svenska men har även vissa moment av svensk historia. Den är en direkt fortsättning på grundkurs F och riktar sig till barn i åldern 12–13 år som ofta har haft tidigare svenskundervisning. Kursinnehållet är planerat av Annika Lindh Cully som är högstadielärare i svenska, engelska och samhällskunskap .

Kursen kan tas på tre olika sätt: 1) som distansstudier med föräldern som handledare, 2) med s.k. fjärrundervisning där en lärare undervisar eleven på en bestämd tid i en klass med 5-8 elever, eller 3) med fjärrundervisning i en mindre grupp med 1-3 elever.

Distansstudierna är baserade på övningar i läsförståelse, enklare skrivande och samtal med föräldern. Fjärrundervisningen bygger på lästräning, skrivövningar i grupp och samtal mellan eleverna om olika undervisningsteman.  Utöver detta krävs det att eleven fullgör ett läsbeting på ca 60 minuter per vecka, där hen väljer litteratur själv. 

SMUL-akademin följer kursplanen för kompletterande svenska från Skolverket i Sverige för samtliga kurser. Grundkurs G är helt digital och den hålls för sjunde gången.

Du kan se en presentation om SMUL-akademin:s historia, upplägg, filosofi och vanliga frågor här >>


Kursupplägg

Kursen baseras på kompletterande svenska och svensk historia där vi fokuserar på olika epoker i svensk historia. Den är en direkt fortsättning på grundkurs F. Vi använder även de historiska momenten för att öva på svenska.

 

Akademisk målsättning
Kursen av skapad för att ge eleven träning i följande aspekter av svenska och svensk historia, enligt Skolverkets kursplan för kompletterande svenska och historia:

  • lässtrategier för att förstå och tolka texter på svenska från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  • strategier för att skriva olika typer av texter på svenska med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där svenska språket samspelar med bilder och ljud.
  • svenska språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  • att argumentera på svenska i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.
  • muntliga presentationer på svenska för olika mottagare.
  • några skönlitterärt betydelsefulla svenska barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
  • Sveriges kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
  • Sveriges bildande
  • hur historiska personer och händelser har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.
  • vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.
  • tidsbegreppen vikingatiden och medeltiden och vasatiden samt olika syn på deras betydelser.

Alla kurser på SMUL-akademin utformas enligt vårt pedagogiska koncept.

 

Läromedel
Grundkurs G i kompletterande svenska och svensk historia baseras på de digitala läromedlen Liber Svenska 6 och Gleerups Historia 4-6.

Baspaketet i grundkurs G omfattar:

  • en studieplan med 30 lektioner som beskrivs i det vi kallar uppgiftsscheman, där alla studiemoment räknas upp med sid- och filangivelser
  • Liber Svenska 6, ett lustfyllt och engagerande läromedel som utgår från litteraturen och där eleverna ges förutsättningar att utveckla sina förmågor oavsett om de läser svenska som första- eller andraspråk. Grunden i läromedlet är tre stora litteraturbaserade teman, Nätet – Äventyr – Livsskildringar, där utdrag ur kända barn- och ungdomsböcker möter andra texttyper så som artiklar, faktatexter, dikter och intervjuer.
  • Gleerups Historia 4-6, digital elevlicens utgår från svensk/nordisk historia från år 800–1921.
  • utvalda avsnitt från SR:s populära podd Historierummet i Barnradion (rekommenderat för elever 9-13 år)

Se ett smakprov av Liber Svenska 6 digital här >>

Se ett smakprov av Historia 4-6 här >>

 

Om du har frågor om det detaljerade upplägget så rekommenderar vi att du läser sidan Vanliga frågor och svar om SMUL-akademin eller deltar i ett av våra informationsmöten (se sista stycket nedan).

 

Läsåret börjar med ett föräldramöte söndagen den 1 september 2024. Undervisningen börjar måndagen den 9 september  och läsåret avslutas med skolavslutning söndagen den 15 juni.

Kursen kan tas på tre olika sätt:

  • Som distansundervisning med 30 självstudielektioner med uppgifter och läromedel (60 min/vecka). Görs hemma med handledning av föräldern
  • Som fjärrundervisning med 30 Zoom-lektioner som leds av en lärare (60 min/vecka)
  • Som privatundervisning med en mindre grupp med 1-3 elever

Både distansundervisning och fjärrundervisning har följande tillägg:

  • Läsbeting (60 min/vecka)
  • Två inlämningsuppgifter med återkoppling, ca 30 min/övning

Vi väver in svenska traditioner i undervisningen under läsårets gång – Kanelbullens dag, St. Lucia, jul, Fettisdagen, påsk och skolavslutning. Vi firar Lucia och gör påskpyssel under större skolmöten via nätet. Vi erbjuder också vissa kulturella aktiviteter som delas med alla elever och deras föräldrar under läsårets gång.

Du hittar kalendern för läsåret 2024/2025 HÄR >>

ANMÄLNINGSFORMULÄR 2024/2025 >>>

Språklig nivå
Grundkurs G rekommenderas för barn i åldern 12–13 år som talar och förstår svenska genom att svenskan är ett levande språk i hemmet. Den riktar sig till barn som redan kan läsa och skriva på sitt skolspråk och som ofta har studerat kompletterande svenska tidigare.

Grundkurs G är en direkt fortsättning på grundkurs F, som dock inte är ett krav för att gå kursen. Nya elever är välkomna att delta.

Om du är osäker på ditt barns nivå, ta dig en titt på sidan med länkar till det material som vi kommer att använda där vi även länkar till vissa blädderprover. Du kan även mejla oss på info@svenskautomlands.org för en diskussion.

 

Kursansvarig
Annika Lindh Cully är högstadielärare i svenska, engelska och samhällskunskap med examen från Uppsala Universitet. Annika bor i Calgary, AB i Kanada, där hon även undervisar gymnasieklassen i kompletterande svenska. Hon är kursansvarig och planerar den här kursens lektioner och övningar, samt spelar in alla instruktionsfilmer som används i distansundervisningen.

Lärare
Förutom annika Lindh Cully undervisar Åsa Jälevik i denna kurs.

Antal kursplatser
Det finns totalt 32 lärarledda platser på kursen. Vi har ingen begränsning av studieplatser för våra självstudiepaket.

Redovisning & poäng
Avklarad studieplan, läsbeting samt redovisning ger 50 poäng på SMUL-akademin samt ett diplom som intyg.


Lektionsschema med antal platser

Klass GK G3 för Europa, Afrika och Mellanöstern: torsdagar kl. 17.00 London / 18.00 Stockholm / 19.00 Tel Aviv. Lärare: Annika Lindh Cully.

Du hittar kalendern för läsåret 2024/2025 HÄR >>


Priser och anmälan

All information om priser och anmälan hittar ni här.

 


ANMÄLNINGSFORMULÄR 2024/2025 >> 

Om du är osäker på kursval eller har andra frågor, välkomnar vi dig att ta kontakt med oss på info@svenskautomlands.org för en diskussion.

Vi har även studierådgivning med Louise Sverud via Zoom som du hittar HÄR >>