Kursen är skapad för att ge eleven träning i följande aspekter av svenska och svensk kultur, enligt Skolverkets kursplan för kompletterande svenska:
- det svenska alfabetet och sambandet mellan ljud och bokstav
- svenska språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande svenska ord i elevnära texter
- lässtrategier för att förstå och tolka texter på svenska samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll
- Strategier för att skriva olika typer av texter på svenska med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där svenska språket samspelar med bilder.
- att lyssna och återberätta på svenska i olika samtalssituationer
- muntligt berättande på svenska för olika mottagare och för skilda syften, till exempel att roa eller lära.
- svenska ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter
- hur ord och yttranden uppfattas av omgivningen beroende på tonfall och ords nyanser.
- skillnader mellan svenskt tal- och skriftspråk, till exempel att talet kan förstärkas genom röstläge och kroppsspråk.
- traditioner och högtider som eleven möter i olika sammanhang
Alla kurser på SMUL-akademin utformas enligt vårt pedagogiska koncept. Hela läsåret motsvarar den rekommenderade undervisningstid som Skolverket kräver för statsbidrag på 2 x 37 timmar.
Tillbaka till beskrivningen av grundkurs D >>
I grundkurs D baseras undervisningen på en kombination av olika läromedel, övningar och media.
Våra läromedel är Jag läser D, Den försvunna elefanten av den kända författaren Martin Widmark samt ZickZack 3 Läsrummet av Karin Fällman-Bajagic, Christina Hansson och Susan Nieland.
Våra läromedel för den här kursen är tryckta och skickas med ett rekommenderat brev till en svensk eller utländsk adress. Tänk på att beställa i tid om du vill ha böckerna innan kursstarten.
Se smakprov av Den försvunna elefanten, läslära >>
Se smakprov av ZickZack 3 Läsrummet >>
Om du har frågor om det detaljerade upplägget så rekommenderar vi att du läser sidan Vanliga frågor och svar om SMUL-akademin eller deltar i ett av våra informationsmöten (se sista stycket nedan).