Akademisk målsättning
Kursen av skapad för att ge eleven träning i följande aspekter av svenska och svensk kultur, enligt Skolverkets kursplan för kompletterande svenska samt vissa delar av Skolverkets kursplan för samhällskunskap:
- Språkriktighet, de språkliga egenskaper och textegenskaper som en text på svenska bör ha för att fungera väl i sitt sammanhang.
- Skriftlig framställning på svenska av utredande och argumenterande texter av olika slag. Svenska normer och stildrag som hör till dessa texttyper.
- Läsning av och arbete med svenska texter, vilket inkluderar strukturering, sovring, sammanställning, sammanfattning och källkritisk granskning.
- Muntlig framställning på svenska av utredande och argumenterande slag.
- Skönlitteratur från Sverige, från olika tider och inom genrerna prosa, lyrik och dramatik.
- Argumentationsteknik.
- Svenska dialekter och språklig variation i talat och skrivet språk som hänger samman med till exempel ålder, kön och social bakgrund. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation.
- Kulturella frågor med anknytning till Sverige.
- Samhälleliga frågor med anknytning till Sverige, till exempel aktuella samhällsfrågor eller samhällsförhållanden i Sverige. Jämförelser mellan Sverige och andra länder. Mer specifikt:
Parti och ideologi, Så styrs Sverige, Europeiskt och nordiskt samarbete, Svenskt arbetsliv, Välfärd och trygghet
Alla kurser på SMUL-akademin utformas enligt vårt pedagogiska koncept.
Hela läsåret motsvarar den rekommenderade undervisningstid som Skolverket kräver för statsbidrag på 2 x 37 timmar.
Tillbaka till beskrivningen av grundkurs J >>
Läromedel
Grundkurs J i kompletterande svenska och svensk samhällskunskap baseras på två digitala läromedel: Formativ Svenska och SOS Samhälle digital.
Studiematerialet i grundkurs J omfattar:
- en studieplan med 30 lektioner som beskrivs i det vi kallar uppgiftsscheman, där alla studiemoment räknas upp med sid- och filangivelser
- Läromedlet Formativ svenska 1 är utvecklad för gymnasiekursen Svenska 1. Exempel på innehåll är: textproduktion som inlägg, argumentation och krönika, arbete med skönlitteratur och annat berättande. Läromedlet har en tydlig struktur som tar avstamp i ett antal frågor: Vad är målet? Hur ska du nå målet? Hur ligger du till? Hur går du vidare? och Hur har det gått? Mönsteruppgifter, mönstertexter, elevexempel och formativa uppgifter ger många möjligheter att träna, få återkoppling och utvecklas vidare.
- SOS Samhälle 7-9 är ett heltäckande läromedel i samhällskunskap för årskurs 7-9. Fokus ligger på de praktiska aspekterna av Sveriges politiska system inklusive EU och hur Sverige styrs. Relevanta samtida aspekter av invandring, jämlikhet och miljötänk diskuteras också i läromedlet.
- Digitala övningar på Libers webbapp som tränar begrepp och testar kunskap.
Se ett smakprov av Formativ svenska här >>