Akademisk målsättning
Kursen av skapad för att ge eleven träning i följande aspekter av svenska och svensk kultur, enligt Skolverkets kursplan för kompletterande svenska, för elever 13-14 år:
- Svenska språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar
- Svensk skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
- Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
- Svenska ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Svenska ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Bildspråk och svenska idiomatiska uttryck.
- Nya ord i svenska språket, till exempel lånord.
- Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.
- Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.
Alla kurser på SMUL-akademin utformas enligt vårt pedagogiska koncept.
Tillbaka till beskrivningen av grundkurs H >>
Läromedel och material
Grundkurs H i kompletterande svenska med fokus på litteraturhistoria, läsning, skrivande och grammatik går ut på att orientera eleverna i olika texter från olika tidsperioder och att arbeta med svensk språkets struktur. Kursen är tänkt för elever på högstadiet, i årskurs 7 -9, ålder 13-15 år, och kan läsas fristående från andra kurser på SMUL-akademin.
Baspaketet i grundkurs H omfattar:
- En studieplan med 30 lektioner som beskrivs i det vi kallar uppgiftsscheman, där alla studiemoment räknas upp med sid- och filangivelser
- Litteraturhistoria, ett kompendium med utdrag från utvalda klassiska och moderna texter, kronologiskt, från isländska sagor fram till Zlatan. Med tillhörande digitala läsförståelseuppgifter.
- Spegla Språket Grundbok 7 är uppbyggd kring olika genrer. I grundkurs H kommer vi arbeta med sagor, myter, dystopier, poesi, sakprosa, åsiktsbaserade texter samt ordklasser (grammatik). Varje avsnitt avslutas med en skrivuppgift som bygger på det material och övningar vi har arbetat med tillsammans under en period.
Se smakprov av Spegla Språket Grundbok 7
Om du har frågor om det detaljerade upplägget så rekommenderar vi att du läser sidan Vanliga frågor och svar om SMUL-akademin eller deltar i ett av våra informationsmöten.