Akademisk målsättning
Kursen är skapad för att ge eleven träning i följande aspekter av svenska och svensk kultur, enligt Skolverkets kursplan för kompletterande svenska.
- Skriftlig framställning av texter på svenska för kommunikation, lärande och reflektion. Språkriktighet, de språkliga egenskaper och textegenskaper som en text på svenska bör ha för att fungera i sitt sammanhang.
- Skriftlig framställning på svenska av utredande och argumenterande texter av olika slag. Svenska normer och stildrag som hör till dessa texttyper.
- Läsning av och arbete med svenska texter, vilket inkluderar strukturering, sovring, sammanställning, sammanfattning och källkritisk granskning.
- Muntlig framställning på svenska med fokus på mottagaranpassning. Faktorer som gör en muntlig presentation intressant och övertygande. Användning av presentationstekniska hjälpmedel som stöd för muntlig framställning. Olika sätt att lyssna och ge respons som är anpassad till kommunikationssituationen.
- Muntlig framställning på svenska av utredande och argumenterande slag. Användning av presentationstekniska hjälpmedel som stöd i muntlig framställning.
- Muntlig framställning på svenska med fördjupad tillämpning av den retoriska arbetsprocessen.
- Skönlitteratur från Sverige, från olika tider och inom genrerna prosa, lyrik och dramatik.
- Uppbyggnad, språk och stil i svensk sakprosa.
- Svenska författarskap och skönlitterära verk från olika tider och epoker. Relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling.
- Argumentationsteknik.
- Grundläggande svenskspråkliga begrepp som behövs för att på ett metodiskt och strukturerat sätt tala om och analysera språk och språklig variation samt diskutera språkriktighetsfrågor.
- Svenska språkets uppbyggnad, ursprung och språklig variation.
- Kulturella frågor med anknytning till Sverige.
Alla kurser på SMUL-akademin utformas enligt vårt pedagogiska koncept.