Karolin Eriksson, Rektor
Karolin Eriksson är SMUL-akademins nya rektor. Hon bor i Barcelona med sin sambo och två barn som är 3 och 7 år. I Barcelona arbetar hon på svenska skolan som lärare och sitter även i styrelsen, där hon driver frågor om pedagogik och undervisning.
Karolin har en lärarexamen för förskola till årskurs 3 och har genomgått rektorsutbildningen vid Stockholms Universitet. Hon har flera års erfarenhet av arbete som lärare inom förskola och skola. De senaste sju åren har hon arbetat som biträdande rektor på Vittra Förskola i Solna, där hon drivit utvecklingsarbeten kring undervisning och systematiskt kvalitetsarbete.
”Jag brinner för att arbeta med utveckling – av elever, personal, verksamhet och mig själv. Jag är väldigt glad och spänd på uppdraget som rektor för SMUL. Att genom SMUL få möjligheten att föra det svenska språket vidare till elever runt om i hela världen är ett privilegium. Genom språket utvecklas individen, det skapar samhörighet och självkänsla. Genom SMUL kan vi ge barn och elever möjlighet att hålla fast vid, utveckla och bredda sig inom det svenska språket, vilket skapar stora levnads- och utvecklingsmöjligheter framåt.”
Karolin talar svenska, engelska och viss spanska. Ni kan nå henne på rektor@svenskautomlands.org
Louise Sverud, skoladministratör
Louise är SMUL-akademins nya skoladministratör. Hon bor på Lanzarote i Spanien där hon driver en skriv- och översättningsbyrå.
Louise har en grundläggande examen i kommunikation och flerspråkighet från Högskolan i Malmö, samt en magister i psykologi, media, kommunikation och design från Lunds Universitet.
Tidigare har Louise startat upp och drivit Svenska skolan på Lanzarote. Hon har långvarig erfarenhet från turist- och serviceindustrin.
Louise talar svenska, engelska och spanska. Hon finns på mejlen info@svenskautomlands.org, som hon svarar på måndag till torsdag.
Malin Possbeck, kursansvarig för grundkurs A-D
Malin bor i Kelowna, BC, i Kanada med sin man och hund. Hon är utbildad lågstadielärare, förskoleklass – årskurs 3, och studerade vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Malin har arbetat på SMUL-akademin sedan höstterminen 2022 och har även flera års erfarenhet av att arbeta som lärarvikarie i Sverige, ofta i klasser med stor språklig mångfald. Hon har även arbetat med nyanlända flyktingbarn på språkcaféer inom Svenska kyrkan.
Att arbeta med olika inlärningsformer och med lustfyllda aktiviteter är hennes bästa sätt för att nå alla elever och deras individuella behov. Malin gillar även att skapa och pyssla vilket kan visa sig i undervisningen i form av arbete med konkret material.
Malin talar svenska och engelska. Hon finns på mailen malin@svenskautomlands.org och svarar måndag till lördag.
Pernilla Lindberg, kursansvarig för grundkurs E
Pernilla Lindberg är ny lärare vid SMUL-akademin från och med läsåret 2021/2022. Hon bor i norra Sverige i en kustort som heter Piteå tillsammans med sin man, Mikael, och deras 4 barn.
Pernilla är utbildad lärare vid Luleå tekniska universitet och är bland annat behörig lärare i svenska, engelska och svenska som andraspråk. För tillfället vidareutbildar hon sig till specialpedagog med 1 år kvar på utbildningen. Pernilla arbetar i nuläget som specialpedagog och ämneslärare i spanska, som bedrivs både fysiskt och digitalt. ”I mitt arbete som specialpedagog brinner jag för samverkan, goda relationer samt skapa undervisningsmiljöer med utgångspunkt i varje enskilt barns unika sammansättning. ”
Pernilla har varit verksam som lärare sedan 2009 och har hunnit jobba inom de flesta enheter, allt ifrån uppstart av förskola till att undervisa inom alla stadier F – 9. Pernilla med familj har varit bosatta på Teneriffa och Gran Canaria under ett antal år där hon och hennes make arbetade på svenska skolan. Pernilla har också erfarenhet av eget företagande då hon innan sina utlandsår drev egen affärsverksamhet.
Att arbeta som lärare inom SMUL -akademin sammanfattar Pernilla genom följande citat; ”Här ges jag möjlighet att få mänskliga möten med olika kulturer och får samtidigt möjlighet att utbyta kunskaper om världen med utgångspunkt i mitt eget hem.”
Pernilla pratar svenska, engelska och spanska och behärskar även franska, italienska och tyska. Du når henne på mejlen pernilla@svenskautomlands.org.
Annika Lindh Cully, kursansvarig för grundkurs F och G
Annika Lindh Cully är högstadielärare i svenska, engelska och samhällskunskap med examen från Uppsala Universitet. Annika har erfarenhet av arbete på flera högstadieskolor i Uppsala och Stockholm.
Annika bor i Calgary, AB, Kanada med sin man och tre barn där hon även undervisar gymnasieklassen i kompletterande svenska. Annika har också drivit en svensktalande privat förskola i sitt hem.
Annika är med i styrelsen på svenska skolan i Calgary och är ansvarig för rekrytering, undervisningsstöd till lärarna och läromedelsinköp. Hon har under sina 10 år i Calgary undervisat i mellan-, hög- och gymnasieklasserna.
Målet med undervisningen är att få svenskan till ett levande språk för barnen. Annika jobbar ofta med skönlitteratur för att levandegöra den svenska kulturen och utmana eleverna i tal och skrift.
På sin fritid spenderar hon mycket tid i Klippiga bergen till fots eller på skidor.
Annika talar svenska och engelska. Hon finns på mailen annika@svenskautomlands.org och svarar måndag till fredag.
Maria Diemar, kursansvarig för grundkurs H och I samt våra nybörjarkurser
Maria Diemar är lärare på SMUL-akademin sedan höstterminen 2017. Hon bor i Flower Mound i Texas med sin man och tre söner. Hon är utbildad vid Lärarhögskolan i Stockholm och är lärare i svenska som andraspråk och spanska.
Maria har erfarenhet av arbete på högstadiet i Sverige, svenska för invandrare och distansutbildningar på Vuxenskolan. Under sina år utomlands har hon arbetat på Svenska skolan i Dallas och Melbourne. Maria har också haft mycket privatundervisning.
Det Maria tycker bäst om med svenskundervisning är att läsa skönlitteratur tillsammans med sina elever och genom detta ge dem en bild av Sverige. På SMUL-akademin arbetar hon med att motivera och inspirera barn och föräldrar till att vilja läsa och lära mer svenska, så att det blir ett levande språk som är kul och känns meningsfullt att läsa.
Maria talar svenska, engelska och spanska. Hon finns på mejlen maria@svenskautomlands.org, som hon svarar på lördag till onsdag.studerade vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Anna Samrud, kursansvarig för grundkurs J
Anna Samrud är bor i Frisco, Texas, med sin man och sina tre barn. Hon är utbildad gymnasielärare i ämnena svenska och historia och tog sin lärarexamen vid Mälardalens högskola. Efter lärarutbildningen har hon också läst kurser i svenska som andraspråk.
Anna har över 10 års erfarenhet av att undervisa på gymnasiet i Sverige. Under sina år utomlands har hon arbetat på Svenska skolan i Dallas och har haft mycket privatundervisning för barn och ungdomar, men även för vuxna.
Att få inspirera och stödja barn och ungdomar i deras lärande och att se dem, utifrån sina unika förutsättningar, utvecklas i det svenska språket tycker Anna är en otrolig förmån med läraryrket. Genom att studera det svenska språket och att läsa skönlitteratur på svenska, oavsett var man bor i världen, kommer även möjligheten att knyta an till svensk kultur och tradition samt dess historia och samhälle. Att kunna behärska ett språk är en rikedom och en glädje.
Anna talar svenska och engelska. Hon finns på mailen anna@svenskautomlands.org och svarar måndag till lördag.
Eva Cimino, lärare
Eva är förskollärare med lärarlegitimation att undervisa i svenska från förskoleklass upp till och med åk 6. Hon har examen från Lärarhögskolan i Södertälje. Hon är även utbildad Montessori-lärare för yngre barn.
I Sverige har Eva arbetat i flerspråkiga förskolor.Sedan 22 år bor Eva i utkanten av Paris med sin man och sina tre barn. I hemmet är svenskan ett levande språk. I lika många år har Eva arbetat på svenska skolan i Paris i förskolan, förskoleklassen och med svenskundervisning i Kompletterande svenska.
Sedan 4 år kombinerar Eva arbetet på svenska skolan med att arbeta som fransk Montessori-lärare.
Eva har också erfarenhet att arbeta med privatundervisning och distansundervisning för yngre barn och ungdomar samt nybörjare.
Det Eva tycker bäst om med svenskundervisning är att väcka motivationen och att se eleverna bygga upp sitt självförtroende och utvecklas. Svenska ska vara roligt och eleverna ska kunna använda sin kunskap i vardagen.
Eva talar svenska, franska och engelska. Hon finns på mejlen eva@svenskautomlands.org, som hon svarar på tisdag till lördag.
Mikael Lindberg, lärare
Mikael undervisade på SMUL-akademin läsåren 2021/2022 samt 2022/2023. Under läsåret 2023/2024 kommer han ibland att vikariera. Han bor i norra Sverige i kuststaden Piteå tillsammans med sin fru Pernilla och deras 4 barn.
Mikael är utbildad lärare vid Luleå Tekniska Universitet och är behörig lärare i bland annat ämnena svenska, svenska som andra språk och har även en specialpedagogisk påbyggnadsutbildning. Mikael har erfarenhet av att arbeta i grundskolans tidiga stadier åk F-6 samt har även arbetat som lärare i sommarskolan för invandrare i Piteå kommun.
Mikael har erfarenhet att vara lärare och leva utomlands, då som lärare vid svenska skolan i Teneriffa och Gran Canaria.
Det som motiverar Mikael mest med att arbeta vid SMUL- akademin är att dels få möjlighet att möta människor som lever i andra länder och kulturer, dels få möjlighet att dela med sig av Sverige och dess kultur. Mikael ser det också som en förmån att få chansen att utveckla svenskan hos barn och ungdomar för att på så sätt möjligtvis skapa ett än starkare band till Sverige.
Mikael pratar svenska, engelska och grundläggande spanska. Du når honom på mejlen mikael@svenskautomlands.org.
Pia Alexandersson, lärare
Pia Alexandersson är uppvuxen i Sverige, på västkusten, men bor och arbetar i Belgien, Bryssel sedan många år. Hon har tidigare arbetat i USA, studerat i Tyskland och jobbat i skolor i Sverige, Centralasien och Ryssland, och är från och med hösten 2023 ny medarbetare i SMUL akademin.
I Sverige har hon arbetat på alla nivåer, alltifrån förskola till gymnasiet, i kommunala skolor och på ett riksinternat (Grennaskolans nationella program, Svenska 3, samt det svenska IB-programmet (International-baccalaureate). I Centralasien arbetade Pia på ett universitet där hon undervisade i engelska. I Moskva arbetade Pia i en förskoleklass och utöver det undervisade hon grupper i engelska och tyska.
Pias erfarenhet av att arbeta med utbildning och pedagogik sträcker sig mer än 20 år. Hon har arbetat med barn, tonåringar och vuxna (universitetsnivå) i hela sitt yrkesverksamma liv. Pia är utbildad vid LTU (Luleå Tekniska Universitet) och Universität Rostock, och har kompetens i att undervisa i svenska som modersmål och svenska som andraspråk, tyska och engelska.
På fritiden ägnar hon mycket tid till sången. Hon är förstasopran i en kör, tycker om att sjunga karaoke, och använder sig av sina estetiska kunskaper (teater, dans och sång) i sin undervisning.
Pia pratar svenska, engelska, tyska, franska, ryska och spanska. Hennes mål med svenskundervisning för elever bosatta i ett annat land än i Sverige, är att få eleverna att bli intresserade av det svenska språket, kulturen, och traditioner. För att lyckas med det behöver man vara kreativ och lösningsorienterad, vilket Pia är.
Åsa Jälevik, lärare
Åsa kommer ursprungligen från Lidköping, men har bott i Stockholm sedan slutet av 90-talet. Hon är utbildad grundskollärare vid Göteborgs universitet och har undervisat både på låg- och mellanstadiet samt på terapiskola med små grupper.
Efter att ha kompletterat med att läsa svenska som andraspråk på Stockholms universitet arbetar hon sedan 7 år tillbaka på SVA grundläggande på Grundvux och Sfi. Legitimerad.
Språk är Åsas stora intresse och hon studerar själv franska. Hon talar även engelska och lite tyska och spanska. Att motivera elever till att växa och utvecklas genom skönlitteratur och samtalsämnen som öppnar för intressanta diskussioner är hennes bästa metoder.
Anneli Sievert, lärarvikarie
Anneli bor med man och två döttrar i San Diego, Kalifornien. Hon utbildade sig till lärare inom matte/No, engelska och svenska som andraspråk på Linköpings universitet.
Innan flytten till USA 2012 arbetade Anneli som mellanstadielärare i en mångkulturell förort till Linköping. Året innan flyttlasset gick till norra Kalifornien var hon klasslärare i en förberedelseklass. Under åren i Bay Area jobbade Anneli som lärare på Svenska skolan i Silicon Valley. Hon var även med i skolans styrelse 2014-2021.
Anneli kommer från nordöstra Småland. Där växte hon upp i en bruksord med en finsk pappa och en halvtysk mamma. Att vara andra generationens invandrare, och numera även själv invandrare i USA, har hjälpt henne att förstå språkliga utmaningar som såväl hennes egna barn som hennes elever tampas med.
Anneli pratar svenska och engelska.
I höst kommer Anneli hoppa in och vikariera för SMULs ordinarie lärare.
Monica Bravo Granström – flerspråkighetsexpert
Monica Bravo Granström är språkvetare med en PhD i pedagogik med fokus på flerspråkiga miljöer. Hon arbetar på en lärarhögskola i södra Tyskland där hon undervisar i bl.a. flerspråkighet och digital kompetens. Vid andra tyska universitet undervisar hon i svenska på högskolenivå.
Monica är även författare till “I love svenska” (Isaberg förlag), en handbok som riktar sig till vuxna kring flerspråkiga utlandssvenska barn. Innan hon flyttade till Tyskland arbetade Monica som spanska- och engelskalärare på gymnasiet och som översättare/korrekturläsare i Sverige. Hon har tidigare även bott i Spanien och Luxemburg.
Monica deltar i planeringen av upplägget av kurserna vid SMUL-akademin, särskilt när det gäller digitaliseringen av undervisningen.
Monica pratar svenska, engelska, tyska och spanska. Du kan komma i kontakt med henne via vår generella mejladress, info@svenskautomlands.org.