Vanliga frågor och svar om SMUL-akademin

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som vi får från föräldrar. Om du har ytterligare frågor ber vi dig kontakta oss på info@svenskautomlands.org.

Hur följer era elever undervisningen?
Under läsåret 2023/2024 gäller följande för undervisningen på SMUL-akademin: 

  • Distansundervisning innebär att föräldern handleder sitt barn, och fjärrundervisning innebär att en lärare undervisar eleven.
  • För grundkurs A-E skickas tryckta läromedel till en svensk eller utländsk adress. Utöver detta läggs föräldern till i vår kursmapp på Google Drive där de hittar våra s.k. uppgiftscheman med alla arbetsuppgifter och extramaterial som ska tryckas ut på en skrivare.
  • Grundkurs F-J har digitala läromedel som kopplas till barnets personliga gmail som vi ber om vid anmälan. Utöver detta läggs förälder och elever till i vår kursmapp på Google Drive där de hittar våra s.k. uppgiftscheman med alla arbetsuppgifter och extramaterial som kan tryckas ut på en skrivare.
  • Fjärrundervisning erbjuds varannan eller varje kursvecka. När man vill ha varannan vecka måste föräldern se till att lektionen däremellan görs hemma.
  • Våra nybörjarelever har tryckta eller digitala läromedel som kopplas till barnets personliga gmail som vi ber om vid anmälan. Utöver detta läggs förälder och elever till i vår kursmapp på Google Drive där de hittar våra s.k. uppgiftscheman med alla arbetsuppgifter och extramaterial som ska tryckas ut på en skrivare. Alla nybörjarelever får en majoritet av sin undervisning av läraren genom våra lärarledda pass.

Var ställer jag frågor om undervisningen?
Allmänna råd och studietips delas på Facebook i en grupp för föräldrar med barn som går på skolan under läsåret 2023/2024. Den finns som resurs för frågor och funderingar. Använd gärna varandras expertis och erfarenheter av materialet eller inlärning.

För att vi ska kunna lägga till dig i gruppen för föräldrar på Facebook-grupp måste du bli vän med den administrativa profilen ”Louise Smul” på Facebook. Grupperna är hemliga så du kommer inte att hitta dem om du söker på dem.

Hur är kurserna upplagda?
SMUL-akademins distansundervisning innebär att föräldern är handledare. Eleven studerar hemma med stöd av mamma eller pappa, eller annan vuxen som kan svenska och kan översätta och svara på frågor.  Lektionsinstruktioner delas via Google Drive genom våra uppgiftsscheman och instruktionsfilmer.

Alla grundkurserna kan tas som distansundervisning i den takt som passar ens familj bäst. Vi har numera bara ett uppgiftsschema med rekommenderade datum, men eleven gör naturligtvis lektionerna när det fungerar bäst i familjens schema.

SMUL-akademins kurser är upplagda på ett sätt som gör att barnet ska känna att de går på en skola. De följer ett traditionellt svenskt läsår med början i september och skolavslutning i juni. Eleverna har höstlov, jullov och sportlov, när man kan vara ledig eller arbeta i kapp.

Vad innebär fjärrundervisning?
Fjärrundrevisning är den modell som rekommenderas av Skolverket. Nytt för läsåret 2023/2024 är att de lärarledda lektioner på Zoom kommer att vara 60 minuter varje tillfälle. Närvaro förs som underlag för diplom,

En lektion kan vara olika upplagd beroende på vilken kurs man går. För de yngre barnen kan en lektion vara upplagd enligt följande:

  • Hej och välkommen!
  • Uppvärmning, lek eller spel
  • Prata om läxan från förra veckan
  • Gå igenom ord/ordbilder inför veckans kapitel
  • Läsa veckans kapitel högt tillsammans med läsförståelse.
  • Jobba med bilderna/illustrationerna
  • Gör arbetsuppgifter som hör till lektionen (denna delas innan lektionen)
  • Om ”Livet i bokstavlandet”, någon uppgift/lek eller sång
  • Högläsningsstund (skönlitteratur med bokprat) – om tid finns, annars delas denna som inspelad film
  • Förklara vad eventuell läxa är till nästa vecka (Läsa om kapitel med förälder, tex.)
  • För de äldre eleverna tillkommer diskussioner om aktuella ämnen i Sverige.

Hur mycket tid tar studierna per vecka?
I vår distansundervisning, dvs självstudier med föräldern som handledare läser eleven enligt ett schema med olika övningar som ska göras vissa veckor. Det tar ca 40–60 minuter per lektion. Eventuella extraövningarna kan ta lite mer tid (dessa är valfria, och till för de elever som behöver mer utmaning eller övning). Vanligtvis brukar man läsa ett kapitel i läseboken samt göra de tillhörande övningarna eller arbeta med läsförståelseövningar baserat på en skönlitterär text.

Fjärrundervisning: denna modell omfattar 30 lektioner på 60 minuter förutom för de allra yngsta i grundkurs A samt våra nybörjarkurser för lågstadiet som fortfarande bara har 45 minuter per tillfälle. Under lektionen arbetar eleven med en del av materialet som finns beskrivet i uppgiftsschemat. Ibland hinns inte alla uppgifterna med under lektionen eftersom fokus mer ligger på gemensamma övningar och diskussion/reflektion av innehållet. Eleverna kan då välja att arbeta färdigt allt som finns beskrivet i uppgiftschemat på egen hand, vilket tar ytterligare 30-45 minuter. Detta är valfritt.

I både distans- och fjärrundervisningsmodellen har eleverna ett läsbeting på 60 minuter per vecka. Föräldern kan antingen läsa högt eller barnet kan läsa på egen hand. Ni väljer själva vilken eller böcker ni vill läsa. Ljudböcker går också bra. Detta moment är inte längre obligatoriskt men rekommenderas. Ifylld läsdagbok ger 10 extra poäng på diplomet i slutet av läsåret.

Vilka läromedel används?
Detta beror på kurs, och beskrivs i detalj på kurssidorna. GK A-E har tryckta läromedel och GKF-J har digitala läromedel.

Vi använder mest material från svenska förlag som Liber, Sanoma, Gleerups och NoK. Dessa är utformade med avseende på barnets kognitiva utveckling som oftast följer elevens biologiska ålder. Ibland vill föräldrar att elever ska hoppa över kurser med en uppfattning om att innehållet därmed blir mer utmanande, men ibland fungerar inte detta eftersom läromedlet har uppgifter som blir för svåra att göra.

De läromedel som används i grundkurserna är baserade på ordinarie läroplanen som används i skolor i Sverige. Denna skiljer sig i nivå jämfört med den som finns för kompletterande svenska. Våra lärare anpassar därför hur de använder sig av dessa i undervisningen.

För våra nybörjarkurser används läromedel i svenska som andraspråk för nyanlända.

Vad innebär obligatoriska och extraövningar?
För att man ska få diplom måste man ha utfört alla obligatoriska övningar. Dessa omfattar arbete med läseboken, delade övningar, enskild läsning samt en avslutande redovisning.

Extraövningar är däremot valfria och till för de elever som behöver extra utmaning.

Vi erbjuder en checklista som visar vad som behövs redovisas för att barnet ska få diplom där de obligatoriska övningarna räknas upp.

Vad är läsbeting? 
En av de mest populära obligatoriska övningarna som går utanför läromedlet är läsbetinget. Detta görs genom att du antingen läser högt för ditt barn eller att hen läser själv. En läsdagbok fylls i och används för att hålla reda på hur mycket som du eller hen läser. Du anger tid i minuter, med ett läsbeting på 60 minuter per vecka som miniminivå.

Om du eller ditt barn läser mer – fantastiskt! Detta är bara bra! Däremot får ditt barn bara poäng på SMUL-akademin för 60 minuter per vecka.

Hur redovisar jag mitt barns deltagande för att hen ska då diplom?
För att eleven ska få diplom måste vissa inlämningsuppgifter göras under skolåret. Dessa bestäms av läraren och kan skilja sig åt beroende på elevens ålder. Exempel kan vara bokrecensioner, diagnostiska prov, uppsatser, ifyllda Google-formulär som testar kunskapen på det som lärts ut under skolåret.

Som bevis på sitt deltagande får barnet ett diplom som bevisar kursdeltagandet. På diplomet står elevens för- och efternamn, läsår, kurs, antalet poäng för kursen, samt det totala antalet poäng som eleven har tagit på SMUL-akademin att anges.

Hur vet jag vad jag ska göra?
Instruktioner delas med vårt veckobrev som skickas via MailChimp. Du kan även titta på inspelningen av föräldramötet som vi kommer att dela i veckobrevet samt i Facebook-gruppen för föräldrar.

Till kursen medföljer dokument som stöd för ditt handledande och elevens deltagande. Dessa består av en översikt av kursen, uppgiftsscheman samt en läsdagbok som man måste fylla i. Digitala kopior av alla kursdokument delas i kursmappen på Google Drive. Dessa har länkar till de digitala uppgifter som delas.

Vad krävs av mig som förälder?
Om du har valt distansundervisning så fungerar du som handledare åt ditt barn under hela kursen. Du måste vara motiverad och inställd på att det blir en del arbete för dig också. Undervisningen tar ca 40-60 minuter per vecka. Därutöver förväntas du antingen läsa själv för ditt barn ca 60 minuter per vecka eller se till att hen gör det.

Om du har valt fjärrundervisning med lärarledda pass varannan vecka är det viktigt att komma ihåg att du fortfarande förväntas göra en lektion varannan vecka med barnet själv.

Om du har valt fjärrundervisning med lärarledda pass varje vecka är det lite enklare, då är det vår lärare som undervisar varje vecka. Du behöver dock se till att barnen har sina läromedel och rätt material inom räckhåll. Information om vilket material eleven ska använda hittar du i s.k. uppgiftsschemat.

Du behöver också ha tillgång till en skrivare för att trycka ut vissa dokument, samt en scanner för att skicka in elevens redovisning i slutet av läsåret.

Du måste också ha ett personligt konto på Google för att kunna se lektionerna och materialet som delas.

Har ni några praktiska råd om hur jag kan bedriva hemundervisning om jag har valt distansundervisning?
Erfarenheten visar att hemstudier ofta upplevs som både berikande av förälder och barn – speciellt om man bygger in trivsel snarare än tvång. Som förälder är du expert på ditt eget barn – använd den insikten på ett positivt sätt. Du avgör själv vad som fungerar bäst för ditt barn i studiesituationer. Här är dock några råd som kan hjälpa dig på traven.

  • Avsätt en speciell tid varje vecka för dig och ditt barn, när du kan sitta själv med ett barn i taget medan ni arbetar med läsebok och arbetsbok.
  • För dig med yngre barn, testa gärna att sitta vid ett lågt soffbord på en kudde så att barnet får röra på sig samtidigt. Fungerar ibland väl på dem med myror i kroppen.
  • För dig med äldre barn, se till att ta bort mobiler och annat som kan störa. Detta inkluderar din egen.
  • Ha läroböckerna på en speciell plats eller i en speciell väska.
  • Se till att barnet har ett pennetui eller något liknande med blyertspennor, sudd och färgpennor.
  • Skapa en vana av högläsning varje vecka eller se till att ditt barn får med sig en svensk bok vid läggdags, i bilen eller ett annat tillfälle som passar. Glöm inte bort att ljudböcker också räknas.
  • Glöm inte att ge mycket positiv feedback!

Vad behöver jag förklara för mitt barn om kursen?

  • Förklara för barnet vad kursen går ut på (läsebok, övningar och läsbeting (egen läsning eller högläsning med förälder/mor- eller farförälder)
  • Förklara att ni arbetar i egen takt och att barnet kryssar av uppgifterna när arbetet är färdigt.
  • Skriv kontrakt med ditt barn om ni vill komma överens om en belöning för avslutade uppgifter. Ni kan ha delmål samt ett större huvudmål.
  • Se till att ladda ner och skriva ut de dokument som du behöver innan kursen börjar och du ska börja arbeta med ditt barn. Se förklaringar under rubriken Kursdokument om vad snabbt eller egen takt innebär. Detta för att välja det som passar ditt barn bäst.
  • Klura ut hur det digitala läromedlet fungerar innan du sätter dig (bara för GK5-8).
  • Se till att du har böcker hemma som kan användas för läsning.

Hur anmäler jag mitt barn?
Läs först kursbeskrivningen och fundera på vilken kurs som passar ditt barn. Därefter fyller du i anmälan som består av två delar:

1) Anmälan sker via ett Google-formulär som ligger längst ner på kurssidan (delas där den 15 maj-15 september 2023). När vi har fått din anmälan skickar vi en bekräftelse på att vi har tagit emot den samt en faktura. Om du har anmält ditt barn till fjärrundervisning så dröjer vi med fakturan tills vi vet om det blir en klass. Minst fem elever krävs för att kursen ska gå ihop ekonomiskt.

2) Betalning skickas därefter ut med den kanadensiska versionen av QuickBooks varpå vi skickar ut den slutliga bekräftelsen av att eleven har fått en kursplats.

Välkomstbrevet och detaljerade instruktioner delas i början av september 2023.

Jag vet inte vilken kurs som passar mitt barn; hur avgör jag det?
De flesta frågorna vi får om lämplig kurs och nivå gäller barn som är nya på SMUL-akademin.

Många föräldrar undrar om grundkurs A är bäst om de aldrig tidigare studerat svenska, oavsett läskunskaper. Svaret på detta är nej. Grundkurs A passar bara de barn som inte har knäckt läskoden än.

Om ditt barn inte kan svenska rekommenderar vi en av våra nybörjarkurser som finns för alla stadier.

Om ditt barn är 12-16 år och kan tala och förstå svenska, men inte kan läsa eller skriva svenska, rekommenderar vi kursen Mittemellansvenska.

Om ditt barn redan kan läsa och är i åldern 6–10 år rekommenderar vi grundkurs B–E. Kika på kursbeskrivningen på vår webbsida. Där hittar du s.k. smakprover av de böcker vi använder på kursen. Titta tillsammans med dina barn och se vilken nivå du tror är bäst. Det är bättre om det är lite för enkelt än för svårt. Samtidigt måste man tänka på att böckerna är gjorda för barn som går i åk 1-4 i Sverige. Börjar man på en lägre nivå kan de upplevas som barnsliga.

Grundkurs F-J riktar sig primärt till elever som har studerat kompletterande svenska tidigare eller som har läst svenska böcker på egen hand; de kan tas utan tidigare svenskundervisning om eleven har tillräckligt hög nivå på svenskan.

Om du fortfarande är osäker på vilken kurs som passar ditt barn ber vi dig ta kontakt via mejl. Vi har diagnostiska prover som vi har gjort som vi kan dela med dig. Kontakta oss på info@svenskautomlands.org om du är osäker.

Mitt barn är äldre än åldersrekommendationen den för kurs jag är intresserad av. Kan hen ta en av kurserna ändå? 
Absolut. Våra rekommendationer är primärt till för de som börjar SMUL-akademin med grundkurs A när de är 6-7 år. Däremot vill vi att du ska vara medveten om att materialet i våra lägre kurser kan upplevas barnsligt av barn på t.ex. mellanstadiet. Som svar på detta har vi utvecklat kurser som kan passa bättre, som t.ex. våra nybörjarkurser samt Mittemellansvenska. Kontakta oss via mejl så kan vi försöka hitta en lösning.

Undvik speciellt grundkurs A om ditt barn redan kan läsa.

Jag har anmält mig men har inte fått böcker eller tillgång till fjärrundervisningen än
Detta kan bero på att du har anmält dig men inte betalat kursen. Hör av dig till oss på info@svenskautomlands.org så ser vi vad som saknas eller om vi helt enkelt har missat att du har betalat.

Hur får mitt barn ett diplom efter avslutad kurs?
Läraren för närvaro på lektionerna via fjärrundervisning (minst 25 lektioner av 30 krävs). Vi behöver följande dokument för att kunna skriva diplom:

  1. Inlämningsuppgift(er)
  2. Ifylld läsdagbok över egen, fri läsning
  3. Eventuell ytterligare redovisning enligt lärarens instruktioner.

När allt är inskickat till info@svenskautomlands.org får du ett diplom för ditt barn i form av en PDF. Dessa delas också ut under vår skolavslutning.

Får mitt barn betyg?
Nej, vi bedömer inte kvaliteten på ditt barns arbete. Däremot ingår enklare återkoppling från lärarna i fjärrundervisningen. Om du vill ha en individuell bedömning av ditt barns svenska, kontakta oss på info@svenskautomlands.org om hur du bäst kan göra detta.

Hur kan mitt barn använda SMUL-akademins poäng?
SMUL-akademins poängsystem är ett internt system som inte räknas som officiella poäng. Det är uppsatt för att barnet ska kunna mäta sin studieinsats på SMUL-akademin i tid. Vi skriver dock gärna intyg på att ditt barn har deltagit svenskstudier på SMUL-akademin om till exempel din arbetsuppgivare betalar eller om du vill försöka få det godkänt som hemspråksstudier i ditt skoldistrikt. Diplomet som ges ut varje år visar också det totala antalet poäng (=lektioner) som barnet har fått under sina år på SMUL-akademin.

Om jag har andra frågor än dessa, var ska jag ställa dem?
Du kan ställa frågor i Facebook-gruppen för föräldrarna eller genom att mejla oss på info@svenskautomlands.org.

Priserna för kurserna är för höga för min familj. Kan vi få bidrag eller stipendium för att täcka kostnaden?
Vi har några olika alternativ för er som upplever priserna som höga för er familjs ekonomi.

Du kan även dela upp betalningarna för att slippa betala hela summan vid ett tillfälle. Du ber i så fall om detta när du anmäler dig.

Du kan också söka för att bli kursens klassförälder varpå du får baspaketet för halva priset. Arbetet som klassförälder innebär att en förälder per kurs blir utsedd till assistent och då hjälper oss med det administrativa i kursen. I år kommer vi också ha en assistent som ansvarar för alla klassföräldrarna. Arbetet går ut på att omvandla vissa material till PDF-filer för kursens Google Drive. Man lägger också upp material som erbjuds som extramaterial för de elever som behöver en större utmaning. Vid enskilda tillfällen kan man också behöva lägga upp en läxa. Observera att ingen lön betalas per detta utan det nedsatta priset är kompensationen. Kontakta oss på info@svenskautomlands.org om du är intresserad av detta som möjlighet.

Vi har också fem gratis studieplatser för familjer som har låg inkomst och som inte har råd alls med våra kurser. Ta kontakt med oss via mejl på info@svenskautomlands.org om detta är din situation. Vi är diskreta och arbetar gärna fram en lösning som fungerar för din familj.

Vilka är det som driver SMUL-akademin
SMUL-akademin drivs av den ideella organisationen Association of Swedish Beyond Borders – SMUL, som är registrerade i British Columbia i Kanada. Du kan läsa mer om våra olika team och medarbetare på vår webbsida. Det vi alla har gemensamt är ett förflutet i en lokal skolförening med en svensk skola utomlands och att vi brinner för att göra svenskundervisning tillgänglig för fler barn och tonåringar utomlands.

Hur kontaktar jag SMUL-akademin?
Om du har frågor eller funderingar skriv till info@svenskautomlands.org. Vi tar gärna ett samtal via telefon, WhatsApp, Messenger eller Zoom , speciellt om du är osäker på om SMUL-akademin skulle passa ditt barn eller vill få mer individuell återkoppling om ditt barns språknivå innan du fyller i en anmälan.