SMUL:s poddsida

SMUL ligger bakom några olika poddavsnitt. Det finns två upplägg, där det första fristående avsnittet gjordes i mars 2014, och sedan följdes av vår nya poddserie, SMUL-podden.

SMUL-podden
Under hösten 2018 lanserades SMUL:s poddserie SMUL-podden av och med den svenska journalisten Petra Socolovsky. SMUL-podden handlar om svenska familjer utomlands där barnen i familjer lär sig svenska och ofta drömmer om att studera i Sverige.

Om du vill komma i kontakt med Petra om SMUL-podden, mejla henne på smulpodden@svenskautomlands.org. SMUL-podden finns på iTunes, SoundCloud och Spotify.

De intervjuades åsikter är deras egna och representerar inte SMUL-redaktionens ställning till de diskuterade frågorna.


Avsnitt 1, 2018-10-30 – När man nästan gått miste om svenskanI första avsnittet får vi träffa Karolina som hade slutat prata svenska med sina barn för att det blev för kämpigt. Men sen tog hon ett jättekliv in i svenskundervisningen själv och barnens svenska fick en nystart.


Avsnitt 2, 2018-12-05 – Studera i Sverige som utlandssvensk

Avsnitt 2 av SMUL-podden handlar om hur det är att studera vid universitet i Sverige om man har vuxit upp utomlands med svenska som modersmål.

Vi får vi träffa SMUL-barnet Philip Stefanov som växte upp i Bulgarien. Hans mamma Annki lärde honom svenska hemma och nu läser han företagsekonomi på Högskolan i Jönköping.

Vi försöker också ta reda på hur svenska myndigheter ser på SMUL-barn och pratar med Maria Wilenius, som var med om att ta fram den statliga Internationaliseringsutredningen, om hur svenska lärosäten ska bli bättre på att attrahera utländska studenter.


Avsnitt 3, 2019-01-03 – Nytt år: Har ni koll på vad ni vill med svenskan?

MonicaHar ni satt er ned och funderat på en strategi kring era barns svenska? Har ni formulerat en målsättning? Har ni pratat med familj och vänner som inte pratar svenska?

I avsnitt 3  hjälper språkvetaren Monica Bravo Granström er få en bra start på det nya året med tips om hur ni kan hantera dessa frågor – innan de blir ett problem i familjen.


Avsnitt 4, 2019-02-13 –  Hopp om förändring i universitets-Sverige

Foto: Sylvia Schwaag Serger

Den svenska universitetsvärlden håller på att öppna upp sig för världen och SMUL-podden har träffat en av de som driver förändringen, den mångkulturella Sylvia Schwaag Serger, prorektor på Lunds universitet (som pratar skånska utan brytning, fast hon har tyska och engelska som modersmål.) Hon säger att Sverige måste bli bättre på att värdera kompetens som man har skaffat sig utomlands och framhäver att utlandssvenskarnas barn verkligen är en tillgång för Sverige eftersom de är flerspråkiga och kan navigera flera kulturer.

SMUL-poddens Petra Socolovsky träffade Sylvia Schwaag Serger och rektorn för Lunds universitet, Torbjörn von Schantz, på ett seminarium för universitetssamarbete i Washington DC.


Avsnitt 5 2019-03-27 – När allt är nytt – det roliga och det vidriga

Sofia Solfors

Den här SMUL-podden handlar om att flytta utomlands med barn och jag har pratat med Sofia Solfors i Lugano, Schweiz. Hon berättar om sin familjs många flyttar, om det fantastiska och om det mindre fantastiska. För ibland har det varit urjobbigt. Sofia har bland annat lärt sig att barn kan glömma bort ett språk. Totalt. Och att barn inte alls absorberar språk som svampar. För att inte tala om hur svårt det kan vara att få kompisar.
Men flyttarna har gjort att familjen har svetsats samman och barnen har blivit enormt starka i sin egen identitet.

Sofia Solfors har en bakgrund i reklambranschen och är internationell sekreterare i SWEA International. Om vi har tur får hon snart tid att skriva klart boken hon jobbar på.


Avsnitt 6 2019-05-01 – Den svåra flytten till Sverige

Avsnitt 6 av SMUL-podden är baserad på två personliga berättelser om att flytta tillbaka till Sverige med sin familj efter att ha bott flera år i USA.

Petra Socolovsky intervjuar Kristina Smith som flyttade hem till Uppsala med sonen Oscar, eftersom han inte trivdes med den hets och mängd av läxor som fanns i hans amerikanska skola i Fairfax i Washington, DC. Ett besök på en svensk skola fick familjen att vilja testa en annan och friare skolmodell. Men det som upplevdes som enklare den där första gången, visade sig vara mycket mer komplicerat än vad de först anade.

Petra intervjuar också svenska Veronica Jorméus Gruner som under några år bodde Bromma med sin amerikanska man och parets två barn, Oliver och Elizabeth. Veronica och Petra diskuterar det som familjen upplevde som fantastiskt med familjeliv i Sverige men även det som upplevdes som mindre bra eller rent av begränsande.

SMUL-poddens avsnitt 6 fokuserar på det utlandssvenska föräldrar i Nordamerika ibland längtar till och som i vissa fall även resulterar i en hemflytt, men även det som kan vara svårt att vänja sig vid eller få att fungera när man har vant sig vid nordamerikanska värderingar och kultur. De som intervjuas ger även vissa tips om vad som kan vara bra att tänka på när man ger sig in i det svenska arbetslivet gen.


Vad vill du lyssna mer på om i SMUL-podden? Kontakta Petra Socolovsky på smulpodden@svenskautomlands.org och berätta.


Samtal om flerspråkighet
Den första poddcasten, Samtal om flerspråkighet, gjordes i samarbete av Monica Bravo Granström och Lena Normén-Younger. Gäst var Martin Widmark, författare av de älskade barnböckerna om LasseMaja. Avsnittet fokuserade på flerspråkighet och läsförståelse. Avsnittet handlade om läsförståelse och läsglädje, något som svenska och utlandssvenska barn inte alltid får till.